Gyda Reiersen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gyda Reiersen (født Olsen 14. august 1888 i Tromsø, død 26. oktober 1990 i Oslo) vokste opp i Tromsø, men bodde på ulike steder før hun på 1920-tallet slo seg permanent ned i hovedstaden. Reiersen, som ble hele 102 år gammal, var svært glad i å være ute i naturen, og hun reiste mye.

Bakgrunn

Hun vokste opp i Tromsø, som datter av Karoline og Anton Olsen. Faren var vognmann. Ifølge 1900-folketellinga hadde Gyda en eldre bror (Kristian) og ei yngre søster (Alvhild), og familien bodde da i Vestregata.

Gyda reiste som ungdom til Trondheim, og derfra drog hun før 1910 til Aker ved Kristiania for å arbeide. I 1910 var hun ansatt som tjenestepike for dekoratøren Axel Holzendorff Hansen og kona Maren, som bodde på Fredheim på Ljan. På 1920-tallet var Gyda bosatt i Amerika i noen år.

Oslo

Gyda reiste tilbake til Norge og Oslo, der hun ble gift med Thomas Reiersen. Han arbeidde som revisor ved Akers mekaniske Verksted, og han og Gyda bodde lenge i Observatoriegata 3, ikke langt fra kontoret hans.

Paret var kjent som ivrige friluftsfolk, som gikk lange fot- og skiturer, både i østlandsskogene og i høyfjellet.

Sprek og reiseglad enke

Thomas Reiersen døde i 1962, så Gyda var enke i over 25 år. Disse åra brukte hun framfor alt til å reise, for Gyda var sprek og nysgjerrig på andre kulturer langt opp i 90-åra. Hun besøkte som pensjonist de fleste verdensdelene, og da hun fylte 95 år, spanderte rederiet Dronningsuiten på Danskebåten. Fem år seinere, da hun fylte 100, skreiv Aftenposten at

Gyda Reiersen har all sin dag utstrålt en fantastisk vitalitet og vært fysisk aktiv langt opp i nittiårene. Humøret og den treffsikre replikk har hun fremdeles, og hukommelsen er usvekket. Hun beretter levende om dagligliv og byoriginaler i Tromsø ved århundreskiftet, og gjerne om samme tema fra 1920-årene i Kristiania.

Gyda bodde de siste åra på Hovseter sykehjem, LandingsveienHovseter.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.