Hamarøy kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hamarøy kommune
1849 Hamaroy komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1849
Fylke Nordland
Kommunesenter Oppeid
Areal 1033.56  km²
Areal land 925.11  km²
Areal vann 108.45  km²
Folketall 1 801 (2018)
Sammenslåing(er) En del av Tysfjord innlemmet 2020
Målform Nøytral
Nettside Nettside

Hamarøy (lulesamisk Hábmer, var. Hábmel) er en kommune i Nordland fylke. Kommunen grenser mot Narvik og Sverige i øst, Sørfold i sør og Steigen i vest. I forbindelse med Solberg-regjeringens kommunereform ble en del av Tysfjord (områdene vest for Tysfjorden) 1. januar 2020 innlemmet i Hamarøy.

Hamarøy kommer fra gammelnorsk hom eller hamar. Trolig landskapsbeskrivelse av de bratte fjellene på ytre Hamarøy mot Vestfjorden (Hamarøyskaftet). Noen mener det kan bety ‘lår’ eller ‘knehase’ etter formen på øya. Hamarøy består av to halvøyer. Den ytre som geografisk strekker seg fra Sørbygda til eidet ved Hamsund. Den mellomste som består av Nordbygda og Mellombygda og er landfast over eidet ved Uteid. Det indre Hamarøy strekker seg videre helt til svenskegrensen. Største øy er Finnøy, som har broforbindelse. På grunn av de mange øyene og fjordene har Hamarøy mange kraftige tidevannsstrømmer. Sagvassdalen har mange vann på rekke og rad, bl.a. Fjerdvatnet og Strindvatnet. Landskapet og kulturen er kjent fra Knut Hamsuns romaner.

De første spor etter bosetning er fra yngre steinalder. Gravhauger viser bosetning i jernalderen. I middelalderen var det flere storgårder på øya. Hamarøy har tradisjonelt vært en jordbrukskommune, men i dag er nesten alle gardene nedlagt. En av hjørnesteinsbedriftene er lakseslakteriet Mainstream Norway på Skutvik.

Hamarøy kommunes tusenårssted er Skogheim gård som Marie og Knut Hamsun drev fra 1911 til 1917.

Tranøy fyrstasjon ligger i Hamarøy kommune.

Kjente hamarøyværinger

Eksterne lenker

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!