Hans Jørgen Birch (1750–1811)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hans Jørgen Birch (født 17. januar 1750 i København, 5. april 1811 i Christiania) var en militær embetsmann i ulike stillinger fra 1773 til 1811; regimentskvartermester, krigskommissær og senere generalkrigskommissær for den norske land- og sjøetat. Sentral figur i militærledelsen i Christiania under krigen i 1808. Deputert i Det norske Generalitets- og kommissariatskollegium fra 1806.

Birch var opprinnelig fra København og tjenestegjorde som kansellist i Det kongelige Generalitets- og Kommissariatskollegium i København før han i 1773 kom til Norge som regimentskvartermester for Det 3die Søndenfjeldske dragonregiment, senere det Oplandske dragonregiment. Under felttoget i 1788 deltok han som sekretær for Feltkommissariatet som ledet de forsyningsarbiedet til hæren i Båhuslen. Det besto bl.a. av Peder Anker. Etter felttoget ble han utnevnt til krigskommissær i Akershus stift med ansvar for det militære utskrivningsvesenet. I 1792 ble han forfremmet til overkrigskommissær.

I 1806 fikk han sete i Det norske Generalitets- og Kommissariatskollegium i generalmajor Haxthausens fravær. Han overtok også hans stilling som Intendant for hæren i 1807. I august samme år ble han leder for den nyopprettede Kommissariatskommisjonen som skulle lede det militære forsyningsarbeidet under krigen.

Han var sønn av grosserer Jørgen Hansen Birck og Margrethe Juul. Selv forble han ugift og barnløs, men adopterte sin nevø, den senere offiseren og generalen Poul Hansen Birch som blant annet gjorde seg bemerket i trefningen ved Prestebakke 10. juni 1808. Han ble begravet den 16. april 1811 på krigskirkegården, eller Krist kirkegård i Christiania.

Kilder

Eksterne lenker