Har'i set'n Hamsun no?

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut Hamsun i 1927.
Foto: Anders Beer Wilse

«Har'i set'n Hamsun no?» er ei revyvise. Teksten ble skrevet av Finn Bø. Visa ble framført på Chat Noir av Leif Amble-Næss.

Foruten stikkene til en innpåsliten journaliststand er det personen Knut Hamsuns plass, eller mer presist: hans fravær, i den norske offentlighet som ble kommentert i det nedenstående verset. Hamsun var kjent for sin unnvikenhet da han arbeidet med sine romaner. Han stakk seg ofte bort på hotellrom i småbyer som Lillesand og Tvedestrand i flere uker ad gangen. Hamsun var godt stoff for avisene på 1920- og 1930-tallet. Han var Norges mest kjente forfatter: Hamsun var mottaker av Nobelprisen i litteratur, medvirket i samfunnsdebatten, innehadde den største aksjeposten i det da nylig etablerte norske Gyldendal. Det var i praksis hans penger som gjorde «hjemkjøpet» av Gyldendal mulig. Hamsun var en meget fotogen profil i sine skreddersydde dresser, «stripet jakett», oppadstrebende bart og to meter på sokkelesten:

Knut Hamsun kan ikke fordra journalister
han flykter såsnart som han tror de er nær.
Han gjemmer sig godt, så de sporene mister.
Man spør: Har de sett,
en mann med lorgnett
med strittende knebel og stripet jakett?
Har'i set'n Hamsun no?
Har'i set'n Hamsun no?
Har'i set'n Hamsun, her står vi i kø!
Ikke er'n i Lillesand
ikke i Tvedestrand
ikke er'n hverken på land eller sjø!
Respekt for pressen,
og kom med adressen!
Ja, denne dikter Hamsun er pokker til frø!

Visa harselerer videre med dikterens mystiske forsvinning i samband med 70 års-dagen 4. august 1929. Den norske forfatterforening hadde forberedt en stor bankett. Det ble - ifølge teksten - stor ståhei hjemme på Nørholm over denne forsvinningen. Marie Hansun spurte om han kanskje var i Segelfors, som var et fiktivt bilde på den type småbyer som Hamsun selv søkte tilflukt i for å slåss med inspirasjonen til mursteinsromanene han skrev utover på 1920 og 1930-tallet. Han var ikke i Segelfors, men hadde - i likhet med sine nyromantiske helter fra 1890-tallet - vandret ut i skogen, gått i ett med elementene. Til slutt dukket han opp igjen med sin romanfigur Rosa.

Innspillinger

  • Leif Amble-Næss m/Kolbjørn Svendsen, piano. Innspilt i Oslo 20. august 1929. Utgitt på 78-platen His Master's Voice X 3171.
  • Einar Rose. Utgitt på 78-platen Odeon A 180196 D-4228.

Kilder

Utgående lenker