Heltbergs Studentfabrik

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Heltbergs Studentfabrikk»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Skolen holdt blant annet til i Kongens gate 5, bygningen revet på 1950-tallet.
Skolen holdt til på løkka Øvre Hjortnes de årene de senere kjente dikterne var elever. Huset revet i 1930-årene og eiendommen bebygd med leiegårder.

Heltbergs Studentfabrik var et populært navn som også for ettertiden har festet seg ved den toårige private latinskole for eldre elever som offisielt het Heltberg og Reehorst Real- og Latinskole. Studentfabrikk var en betegnelse på en skole som forberedte elevene til å ta examen artium på kortere enn normert tid.

Skolen ble startet i 1846 av Henrik Anton Schjøtt Heltberg (1806–1873) og Wessel Joachim Andreas Reehorst (1824–1910) og Heltberg drev den resten av livet.

Blant elevene her var Aasmund Olavsson Vinje, Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie som gikk i samme klasse fra våren 1850. Særlig de to siste har hyllet Heltberg i minnedikt om han. Arne Garborg, som selv ikke hadde vært elev ved skolen, har i romanen Bondestudentar gitt en levende skildring av den praktiske og fantasifulle metoden hans, på grunnlag av alle historiene som gikk om hans pedagogiske evner.

Det må ha vært en spesielt miljø på skolen, både med tanke på at flere elever gjorde seg senere bemerket i sin samtid, men også fordi alderen på elevene i en og samme klasse kunne spenne fra 16 til 35 år, og det hendte at elever på en gang var lærere i noen fag og samtidig fulgte Heltbergs undervisning i gresk og latin. Olaus Johannes Fjørtoft var hjelpelærer i matematikk samtidig med at han tok examen artium der i 1869.

Skolen lå flere steder i byen, blant annet i Kongens gate 5 og da de senere store diktere Vinje, Bjørnson og Lie var elever lå den på løkka Øvre Hjortnes, Drammensveien 50. De siste årene lå den i Mariboes gate 11, da sammen med Maribogadens Latin- og Realskole.

Kilder


Koordinater: 59.91364° N 10.71426° Ø