Hen stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hen stasjon
Foto: Erik Bisgaard/Norsk Jernbanemuseum (1974).

Hen stasjon er en nedlagt jernbanestasjon på Randsfjordbanen ved tettstedet Hen i Ringerike kommune. Stasjonen er tegnet av Georg Andreas Bull og hadde opprinnelig navnet Heen. Stasjonen var betjent og ekspederte tog, reisende og gods da Randsfjordbanen mellom Drammen og Randsfjord stod ferdig 12. oktober 1868. I 1894 skiftet stasjonen navneform til Hen. Hen ligger 130,92 km fra Oslo S og 156,7 moh.

DS «Bægna»

Buttspor ut mot Begna
Foto: Pål Giørtz (2019).

Utdypende artikkel: DS «Bægna»

Jernbanen bygget samtidig dampbåtsbrygge i Ådalselva nedenfor og tilrettela elva for båttrafikk, blant annet med en sluse ved Killingstrømmen ved inngangen til Sperillen. Jernbanestyrelsen satte inn DS «Bægna», levert fra Akers Mekaniske Verksted samme år, i rutetrafikk med flere faste anløpsteder langs elva og ved Sperillen og videre opp Begna til Sørum i Sør-Aurdal kommune i Valdres. Første året gikk båten bare til Nes i Ådal, mens elveleiet i Begna opp til Sørum ble tilrettelagt for slik båttrafikk.

Etter at Sperillbanen åpnet i 1926, ble båttrafikken fra Hen lagt ned, og sørligste anløpsted flyttet til Finsand langs Sperillen.

Sperillbanen

Brohodene over Hensveien, rett nord for Hen stasjon.
Foto: Pål Giørtz (2019).

Utdypende artikkel: Sperillbanen

Den 20. juli 1921 vedtok Stortinget å bygge Sperillbanen, som grener ut fra Hen stasjon. Sperillbanen åpnet for trafikk fra Hen til Finsand ved Sperillen den 2. august 1926. Allerede den 1. juli 1933 ble det besluttet å legge ned persontrafikken på Sperillbanen. Godstrafikken fortsatte fram til 1957, da denne også ble nedlagt.

Nedleggelse

På Randsfjordbanen ble persontrafikken nedlagt fra 26. mai 1968, noe som førte til at Hen ble nedgradert til en stasjon betjent for ekspedering av tog og gods. Siden 1989 er Hen stasjon ubetjent, men ikke formelt nedlagt, den er oppført i Jernbaneverkets stasjonsoversikt som driftssted med tre spor.

Kilder


Koordinater: 60.218662° N 10.225514° Ø