Hjerterum (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Xylografi av Hjerterum, utført av Hans Christian Olsen og L.B. Hansen.
Foto: Oslo Museum (1881).

Hjerterum var et hus som lå i Pilestredet i Christiania, der hvor nr. 31 er i dag. Huset ble oppført av Henrik Wergeland som bodde der de siste tre månedene av sitt liv etter at han måtte flytte fra Grotten av helsemessige årsaker.

Wergeland fikk reist huset i 1845, og han sammen ed sin kone Amalie Sofie flyttet inn 15. april, før byggearbeidene var endelig avsluttet. Han hadde kjøpt tomta av oberst Peter Michael Vosgraff (1787–1862) som solgte unna parseller av løkken Vendom som han hadde kjøpt i 1821. Wergeland skrev til en venn om huset: «Nu faaer jeg huus med alle nødvendige bekvemmeligheder, have, udhuus osv.»

Mens Wergeland bodde i huset skrev han noen av sine mest kjente frittstående dikt, «Til Foraaret», «Til min Gyldenlak» og «Den smukke Familie», samt det selvbiografiske verket Hassel-Nødder, skuespillet Fjeldstuen og en lang rekke brev.

Han døde der natten til 12. juli samme år og ble fulgt til graven av en stor folkemengde. Etter Wergelands død flyttet Ole Vig inn i huset og bodde der til sin død av tuberkulose i 1857.

Hjerterum ble revet 1887, men materialene ble brukt til å oppføre et hus i Nordbyveien nær jernbanestasjonen på Ski. Dette fikk en heltt annen utforming enn Wergelands hus, og ble påbygd og innredet til tre leiligheter, og gikk under navnet «Wergelands Minde». Huset ble revet rundt 1980 for å gi plass til Skeidar møbelsenter.

Kilder


Koordinater: 59.91864° N 10.73656° Ø