Holmen Brænderi

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Holmen Brænderi fotografert i 2008. Kornsiloen i bakgrunnen.
Foto: Trond Nygård

Holmen Brænderi er et tidligere brenneri på Gjøvik. I 1854 danna bønder fra bygdene rundt Gjøvik, Vardal, Toten, Nes og Ringsaker, et andelslag for å bygge et potetbrenneri. De valgte ei tomt på Holmen ved Hunnselva, en plass under storgarden Hunn. Drifta kom i gang i 1857, fire år før Gjøvik fikk kjøpstadsrettigheter. Holmen ble det største brenneriet på vestsida av Mjøsa.

Annonse fra Holmen Brænderi i Oplandenes Avis 3. juli 1872.
Brev fra Holmen Brænderi til Ringnes bryggeri 1913 (avfotografert av Stig Rune Pedersen).

Holmen var først et reint potetbrenneri, men virksomheten ble snart utvida med et oksefjøs. På det meste var det 300 dyr på båsen. Oksene ble fora med den næringsrike dranken fra brenneriet. Oksefjøset ble revet i 1940. Det ble også bygd ei ny mølle, som brant i 1882. Da ble det oppført ei ny mursteinsmølle med 6 kverner. Den står fremdeles, men brukes nå som kontorer og selskapslokale. Holmen Brænderi bygde seinere kornsiloen på Gjøvik.

Annonse fra Oppland Arbeiderblad 29. april 1947.

Eierne av garden Hunn fikk økonomiske vansker, og eiendommen ble i 1880 solgt til Holmen Brænderi. Dermed ble firmaet også eier av store deler av bygrunnen i Gjøvik. På denne tida var sakfører Johan Castberg, den landskjente sosialpolitikeren, brenneriets juridiske rådgiver. Han fikk også leie deler av den ene hovedbygningen på Hunn.

Nye aksjonærer danna AS Holmen Brænderi i 1902. Disse starta også opp Gjøvik Mineralvandsfabrik i brenneriets lokaler. Bygningsmassen ble samtidig utvida med potetmjølfabrikk og noe seinere med et potettørkeri. I 1928 starta også produksjon og omsetning av øl. Da Vinmonopolet kom i 1922, fortsatte Holmen å produsere råsprit, mens polet foredla den videre. I 1946 ble en administrasjonsbolig oppført nord for brenneriet.

I 1963 flytta produksjonen av potetmos til ei ny tomt på Mjøsstranda, og spritproduksjon og annen virksomhet kom etter i 1967. Norsk Potetindustri overtok firmaet i 1982 og endra navnet til Hoff Norsk Potetindustri i 2001. De gamle lokalene stod tomme i mange år. I 1993 flytta imidlertid det nye Gjøvik Glassverk inn, og de fikk snart selskap av mange småbutikker, som fikk lokaler langs "Skomakergata". Trafikken var bra i noen år, men Skomakergata måtte etter hvert stenge. Vitensenteret Innlandet ble stifta i 2003 og offisielt åpna på Holmen i 2007. Samme år flytta også Mjøsmuseet deler av sin virksomhet til nyoppussa lokaler i det gamle brenneriet.


Kilder

Eksterne lenker