Ingeborg Schinnerlin

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ingeborg Schinnerlin (født omkr. 1662, død 1742) var bokhandler og -binder i Trondheim. Hun overtok virksomheten etter sin mann Henrich Schinnerlin da han døde i 1708.

Parets sønn, Henrich Henrichsen Schinnerlin, var omkring 20 år gammel og utlært bokbinder da faren døde, men Ingeborg Schinnerlin ble sittende i uskifta bo og tok derfor over forretningene.

I 1730-åra oppsto en trussel mot Schinnerlins privilegium da Svend Andersen Kraasby fikk tillatelse til å selge bøker på landsbygda og markedene i Trondheims stift. Ingeborg Schinnerlin anla sak mot ham, og vant saken; stiftamtmannens tillatelse ble dermed trukket tilbake. F.C. Winding søkte i 1738 om tillatelse til å drive bokhandel og trykkeri i Trondheim. Han fikk avslag på bokhandel med henvisning til Schinnerlins privilegium, men fikk lov til å åpne trykkeri i 1739. Kraasby fikk i 1741/1742 tillatelse til begrensa drift i byen, uten svenner, og til å selge bøker på landsbygda.

Schinnerlin solgte ikke bare bøker i Trondheim, men også andre steder. Blant annet reiste hun hver vår til Levangermarkedet og hver høst til Romsdalsmarkedet. En betydelig del av det som ble trykt og solgt hos henne var religiøse verk. For eksempel fortalte biskop Eiler Hagerup i 1738 sine prester at de kunne få kjøpt Pontoppidans forklaring hos henne for 18 skilling.

Etter Schinnerlins død i 1742 tok det noe tid før privilegiet ble avklart, men i 1744 ble det delt mellom Svend Kraasby og Andreas Falch. Begge hadde vært i lære hos Schinnerlin.. Det ser ut til at en av dem kjøpte utstyret Schinnerlin hadde etterlatt seg, men i litteraturen veksler det litt mellom Kraasby og Falch som kjøper. Dessverre er protokollene som kunne avklart dette tapt.

Litteratur og kilder