Ingeborg Schjevik
Ingeborg Schjevik (født 9. oktober 1923 i Trondheim, død 12. mai 1945 på Inderøy) var frisør og senere medlem av Sonderabteilung Lola fra mai 1942. Hun ble drept i kjøvannet av frigjøringen i 1945.
Bakgrunn
Hun var datter av frisør og barberermester Arthur Øivind Schjevik, født 17. august 1888 i Trondheim og Anna Pernille Schjevik, født 20. juni 1892 fra Hemnesberget. Hun hadde to søstre oged den kommunale folketellingen i 1925 bodde familien i en leilighet i andre etasje i Holbergs gate 10. Senere hadde faren frisørsalong Nedre Bakklandet 78, som idag har adresse til Innherredsveien, og hvor familien bodde i andre etasje.
Ingeborg Schjevik hadde eksamen fra middelskolen, og hadde gått i klasse med Gunlaug Julie Dundas både på middelskolen og folkeskolen, og som hun rett før jul 1944 introduserte til Henry Rinnan.
Hun var i ungdomstiden en aktiv svømmer og hadde da en kjæresten som hadde nasjonalsosialistiske sympatier, men ble motstandsmann under krigen, arrestert, torturet av Rinnanbanden og døde under transport til Tyskland.
Rinnan
Seksten år gammel meldte hun seg inn i Nasjonal Samlings Ungdomsfylking noe som ikke ble tatt så godt imot hjemme og foreldrene prøvde å få henne til å melde seg ut igjen.. Hun var den eneste i famillien som ble medlem av NS eler tilknyttede organisasjoner, søsteren Rønnaug vanket i perioder i det sosiale miljøet rundt Rinnanbanden, men arbeidet aldri for denne og døde av sykdom høsten 1944.
Rinnan var en fast kunde i farens salong, hvor hun arbeidet som frisør i farens salong fram til hun ble vervet som agent av Rinnan i mai 1942. Hun ble da sendt til Orkanger sommen med Inga Lerfald for å etterforske sprengningen av transformatoren ved Bårdshaug holdeplass på Thamshavnbanen 4. mai. Formålet var å finne ut om det lokale krefter bak sabotasjen, i så fall ville det bli iverksatt represalier. Det kom lite ut av dette oppdraget, det var det første for dem begge og de hadde ingen opplæring i etterforskning.
Hun var i varierende grad aktiv i dette miljøet fram til frigjøringen i 1945, både som agent i trolig rundt et år, og senere som kontorhjelp i korte perioder.
Slutten
Den siste tiden var hun forlovet med bandemedlemmet Karl Dolmen. Da den tyske kapitulasjonen ble en realitet reiste Dolmen og Schjevik sammen med de andre bandemidlemmene ved midnatt 7. mai i fire biler fra hovedkvarteret i Jonsvannsveien 46 og inn i Verdalen. De hadde tatt med seg de to gislene Magnus Caspersen og Ingeborg Holm. Begge hadde blitt torturert i Jonsvannsveien. 10. mai ble gruppen splittet i flere mindre grupper, hvor noen tidlig ble arrestert.
Dolmen og Schjevik valgte en annen fluktrute og norske politisoldater var på sporet etter dem. De syklet 12. mai til gården Ulvin på Inderøy hvor de gjemte seg på et loft for forfølgerne. Her ble de drept av en håndgranat da politisoldatene kom til stedet. Det er i ettertid uklart om dette var et uhell eller intendert.
Kilder
- Idar Lind: Ingeborg Schjevik på rinnnanbanden.no
- Veum, Eirik: Nådeløse nordmenn: Gestapo, Kagge Forlag, 2014, ISBN 978-82-489-1507-2
- Lind, Idar: Kvinnene i Rinnanbanden, Det Norske Samlaget 2011, ISBN 978-82-521-7515-8
- Ingeborg Schjevik i Historisk befolkningsregister.