Jakob kirke (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Jacob kirke (Oslo)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Jakob kirke i 2013.

Jakob kirke i Hausmanns gate 14 i Oslo ble innvia i 1880 som soknekirke for Jakob menighet. Den ligger der man tidligere fant Ankertorget, og drives siden nedleggelsen av menigheten i 1985 som Kulturkirken Jakob. Kirkelig Kulturverksted har sin administrasjon i kirken.

Kirken står på tomta hvor Ankerløkken kirkegård hadde ligget. Den er oppført i oransje teglstein i gotisk stil, og ble tegna av stadskonduktør Georg Andreas Bull. Den har 820 sitteplasser. Alterbildet «Hyrdenes tilbedelse av Jesusbarnet» er av Eilif Petersen, og ble malt i Roma i 1880–1881. Det var en tid snakk om å flytte dette til Grønland kirke etter nedleggelsen av Jakob kirke, men det ble ikke gjennomført. Skipet og sakristiene ble pussa opp i 1948–1949. Orgelet ble bygd av August Nielsens orgelfabrik, og i 1934 ble det utvida av J. H. Jørgensen Orgelfabrik.

Planene om å legge ned menigheten kom først på banen i 1964. Det ble da samla 6000 underskrifter på et protestskriv, og avgjørelsen ble utsatt. I 1985 gikk så også biskopen av Oslo inn for nedleggelse, fordi det ikke var grunnlag for videre drift av kirken. Oslo domkirkes menighet, som tok over ansvaret for området, anbefalte riving av kirken. Men Riksantikvaren, Oslo byantikvar, Fortidsminneforeningen, Oslo Byes Vel og Oslo menigheters fellesråd gikk alle inn for bevaring. I 1992 ble spørsmålet endelig avgjørt av Riksantikvaren, som freda bygningen.

I 2000 fikk Kirkelig Kulturverksted ansvaret for kirken, som dermed ble Kulturkirken Jakob. I tillegg til at kulturverkstedet holder til der brukes den til forestillinger, konserter, musikk- og fjernsynsinnspillinger og utstillinger.

Kilder

Eksterne lenker

Koordinater: 59.918019° N 10.754091° Ø