Japan

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Yuji Shishime var en av Nissan Norges administrerende direktører, som i hovedsak var japanske
Kansai internasjonale lufthavn ble i 1994 innviet av et norsk fly som blant annet var lastet med laks fra Ryfylke

Japan er et østasiatisk land og øygruppe.

Næringsliv og industri

Tidlig i 1990-årene var handelen mellom Norge og Japan på rundt 12 milliarder kroner. Herav stammet rundt sju milliarder kroner fra japanske konglomerater. Til tross for betydelig størrelse var konglomeratene lite synlige i norsk offentlighet. Ikke engang alminnelig norsk næringsliv fikk innpass. – Du vet at de er der, men ikke hva de gjør. Og du ser dem sjelden, sa en forretningsmann i Oslo til Dagens Næringsliv. Avisen skrev: – Forretningsfolk bør like godt første som sist merke seg navnene: Marubeni, Mitsui, Sumitomo, Mitsubishi Corp., C. Itoh og Nissho Iwai. Tilsammen har de flere tusen milliarder kroner i omsetning[.][1]

I likhet med nabolandet Sør-Korea produserer Japan biler, herunder utbredte bilmerker som Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Suzuki og Toyota og mindre vanlige merker som Daihatsu, Isuzu og Subaru. Japanske bilprodusenter har antakelig hatt over tusen bilforhandlere i Norge.

Ikke minst er Japan verdensledende på forbrukselektronikk, herunder fjernsyn, foto-/videokamera og dataspill. Dette har satt preg på norsk kultur: i mange hjem har det blant annet funnes TV fra Panasonic, TV-spill fra Nintendo, printer fra Canon og klokker fra Seiko.

Et norsk SAS-fly fikk i 1994 innvie Kansai internasjonale lufthavn, som var blitt anlagt på en 5.000 mål stor kunstig øy utenfor Osaka by.[2] I lasten hadde flyet en kasse laks fra Grieg Norwegian Salmon i Bergen by til Marubeni.

Referanser

  1. Ottesen, Gregers 1992. «Inn med biler, ut med hytter». Dagens Næringsliv, 6. juni. Digital versjonNettbiblioteket
  2. Tepstad, Rolf 1994. «Norsk laks åpner japansk flyplass». Fiskaren, 2. september. Digital versjonNettbiblioteket
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!