Jens Bye

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Jens Askjum»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamlebygningen på Askjum, der Jens Bye (Askjum) hadde husrom i annenetasje.
Foto: Trond Nygård (2011)

Jens Bye (født 4. oktober 1813 i Vardal, død 13. november 1891 i Østre Toten) vokste opp på By i Vardal, i nåværende Gjøvik kommune. Han var sønn av gardbruker Jakob Hansen og Anne Olsdatter Bye. Som voksen bodde han på garden Askjum i Nordlia, Østre Toten, dit søstera Karoline Askjum gifta seg. Mannen hennes, gardbruker Jacob Askjum, var søskenbarnet til Jens og Karoline.

Jens Bye gikk i Nordlia under navnet Jens Askjum. Han var en dyktig håndverker, og i vinterhalvåret gjorde han blant annet treskjeer, river og ljåorv. Om sommeren deltok Jens Askjum i gardsarbeidet og hadde dessuten sin egen kjøkkenhage. Smågutta i nabolaget beundra han for at han var en dyktig fisker og fangstmann. Jens Askjum, som var ugift, bodde i annenetasje i den øvre bygningen på Askjum.

Ludvig Olsen-Breilid om Jens Askjum

Ludvig Olsen-Breilid vokste opp på nabogarden Breili, og i Askjums historie skriver han litt om Jens Askjum:

«I mine guttedage boet der paa Askjum en bror af føderaadskone Karoline Askjum. Denne mann Jens Bye, gikk altid unner navn Jens Askjum – boet i øvre bygnings 2den etage – var ugift og havde gaaet i brød med sin søster baade i hennes husmortid paa gaarden og nu i hennes føderaadskonetid.

Jens Askjum har i yngre aar deltat i gaardens arbeide; men mit kjendskap til ham indskrænker sig væsentlig til – min og mine brødre Emil og Nils’s beundring for hans enestaaende evne til at fange trost om høsten. Og det gikk frasagn om – at han enkelte dage kunne fange op til 1000 trost enkelte ”store sværmedage”. Han gik da hele dagen og tilsaa sine snarer, der stod rundt om i utkantene af jordene og i de store slaatengene hvor løvskogen var mer spredt og var et ypperlig trosteterreng.

Som fisker var Jens en mester – og viste alltid naar fisken beit – som vi sa. Han brukte kun stang og som agn gørleie, mark eller flue og som det var brukelig dengang – sprøt – en fin stang med skjøt paa – alt selvlaget (stang og snøre). Jens Askjum var ogsaa som fangstmann til aa ta reven i saks en ren mester.

Sommertiden drev han med avl av grønsaker – væsentligst gulrot, der slo svært godt til for ham. Øverst oppe i ”Nordengen” havde han et inngjærdet stykke som i den tid benævntes ”kallonien”. Her i kallonien var nok den aller bedste jord – den rene hagejord -, men den laa jo lidt mye mit i nordvæggen.

I vintertiden drev gamle Jens Askjum med aa forarbeide treskjeer, river og ljåorv. Og vi smaaguttene her paa Breilid var flere gange oppe aa handlet river av ham.

En stadig forefallende ”jobb” paa Askjum i de dage var vandkjøringen i nedbørfattige aar og da især i varme sommere og kalde barmarkvintere med ofte holkeføre. Om Jens Askjum fortaltes at han i yngre aar i en saan holkevinter kjørte lybsk nederst i gutua og var borte i en grinstolpe nede ved Berjegrinna.»

Kilder og litteratur

Eksterne lenker