Johan Lippestad (1902–1961)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 14. juni 1945: utsnitt av artikkel om fengslingsmøte i forhørsretten for Johan Lippestad og andre NS-ministre.

Johan Andreas Lippestad (født 19. desember 1902 i Kristiania, død 7. november 1961 i Oslo) var NS-politiker, NS-partiets organisasjonssjef og sosialminister i Vidkun Quislings andre regjering under andre verdenskrig. Før krigen var han i flere år ansatt ved ledelsen i Askim Gummivarefabrikk.

Familie

Johan Lippestad var sønn av spesialskoledirektør Johan Anton Lippestad (1844–1913) og Johanne («Hanna») Karoline Elisabeth Sissenère Larsen (1860–1913) og var gift med Elsa Petra Bredsdorff (1896–1990). Han var brorsønn av pleiehjemsstifter Emma Hjorth (1858–1921) og spesialskolegrunnlegger Carl Thorvald Lippestad (1856-1913).

Liv og virke

Begge foreldrene døde da Johan Lippestad var rundt 10 år, og han flyttet til sin eldre bror Rolf Lippestad, bestyrer av Skjetlein landbruksskole i det som den gang var Leinstrand kommune som i 1964 ble innlemmet i Trondheim kommune i Sør-Trøndelag.

Lippestad tok examen artium ved latinlinjen ved Vestheim skole i Kristiania i 1921 og gikk deretter på Kristiania Handelsgymnasium, før han studerte videre ved handelshøyskoler i Frankrike og Tyskland.

Etter endt utdanning jobbet Lippestad et par år innen bankvirksomhet, før han startet hos firmaet Røwde & Co. I 1928 begynte han i Røwdes firma Askim Gummifabrikk, der han ble kontorsjef, senere soussjef og prokurist.

I august 1940 meldte Johan Lippestad seg inn i Nasjonal Samling, og ble partiets kretsfører i Askim. Han ble samtidig oppsagt fra stillingen sin av fabrikkens eiere på grunn av politiske meningsforskjeller. Etter å ha vært økonomisk konsulent for NS-organet Fritt Folk og generaldirektør i Oslo lysverker, ble Lippestad NS' riksorganisasjonssjef i mars 1941, med tilhold i partihuset i Rådhusgata 17 i Oslo.

I september 1941 etterfulgte Lippestad Birger Meidell som kommissarisk statsråd for Sosialdepartementet, og han fortsatte som sosialminister i Quislings regjering fra februar 1942. Han var også kommissarisk leder av Norsk Arbeidsgiverforening.

7. mai 1945 deltok Johan Lippestad i delegasjonen til Eda ved svenskegrensen for å møte den norske hjemmefronten for å få til felles gjennomført regimeskifte, og om kvelden 8. mai 1945 var han Quisling-regjeringens utsending til hjemmefront-myndighetene i Møllergata 19, med sikte på en såkalt ærerik internering av Quisling. Begge deler mislyktes, og sammen med Quisling og de andre regjeringsmedlemmene overga Lippestad seg betingelsesløst 9. mai om morgenen.

Da Johan Lippestad ble fremstilt for varetektsfengsling ved forhørsretten i Oslo 13. juni 1945, sammen med to andre NS-ministre, benektet han straffeskyld. Aftenposten refererte i sin utgave 14. juni 1945 fra rettsmøtet (utdrag):

Han ble foreholdt siktelsen og erklærte seg ikke skyldig. Han hadde gjort hva han kunde for å holde arbeidslivet oppe og sikre det norske folks interesser. Det var nettopp av den grunn han gikk inn i NS, påstod han. Han hadde ikke hatt forståelsen av at han var med på å endre Norges statsforfatning med ulovlige midler. Quslings regjering hadde han betraktet som en fortsettelse av Administrasjonsrådet.

I 1946 ble Lippestad dømt til livsvarig tvangsarbeid, men han slapp ut i 1956.

Bosteder

Ved folketellingen for Kristiania for 1910 er Johan Lippestad oppført sammen med foreldrene og fem eldre søsken på adressen Tverrbakken 8, nær spesialskolen på Torshov som faren hadde opprettet. Etter at begge foreldrene døde i 1913 flyttet han til broren Rolf ved Skjetlein landbruksskole ved Leinstrand i nåværende Trondheim kommune.

Ettermæle

Johan Lippestad er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I sin artikkel om Johan Lippestad i Norsk biografisk leksikon skriver Hans Fredrik Dahl blant annet:

Lippestad var en effektiv leder. De rundt 55 000 som i løpet av årene 1940–45 meldte seg til NS, møtte en partiorganisasjon så profesjonell og velsmurt som aldri tidligere var sett i Norge. … Lippestad var ingen pådriver under forsøkene på å ensrette arbeidslivet etter fascistisk-korporativt mønster, og han motarbeidet tyske påtrykk for økt arbeidskraftmobilisering. … Også innad blant ministrene stod Lippestad på den moderate siden.

Johan Lippestad er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo sammen med blant andre foreldrene.

Kilder

Eksterne lenker