Johan Saastad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Saastad som ung lektor.
Foto: Ukjent, hentet fra Norges filologer og realister (Dreyer 1933).

Johan Saastad (født 29. februar 1904 i Kristiania, død 6. mars 1964) var lektor med hovedfag i engelsk, i det meste av yrkeskarrieren tilknyttet Ullern høyere skole i Aker/Oslo. Han var også aktiv innen speiderbevegelsen i en årrekke, og var redaktør for speiderbladet Speideren. Saastad virket også som oversetter.

Familie

Johan Saastad var sønn av møbelsnekker Ole Johansen Saastad (1872-1930) og Helene Kristine (f. 1874), og ble gift i 1934 med Aslaug Fjeldbo (1905-1991).

Liv og virke

Johan Saastad vokste opp i Kristiania. Han tok eksamen artium i 1923. I 1931 tok han språklig-historisk embetseksamen med fransk og tysk som bifag og engelsk som hovedfag (hovedoppgaven omhandlet Emily Brontë). Samme år tok han pedagogisk eksamen. Han etterutdannet seg senere gjennom flere opphold i utlandet.

Saastad var vikar ved Fagerborg kommunale høyere allmennskole og ved Vahls kommunale høyere allmennskole i 1932. Han var deretter vikar ved Oppegård kommunale høyere allmennskole 1932-33.

Fra 1933 var Saastad ansatt ved Ullern høyere skole, fra 1937 som lektor. I en årrekke var han dessuten undervisningsleder ved Korrespondanse-Akademiet (K.A.-skolen), og han var en mye benyttet oversetter av ungdomslitteratur, såkalte guttebøker.

Saastad var også aktiv speider og speiderleder i en årrekke, fra han ble medlem av bevegelsen i 1916, til sin død. Han var dessuten redaktør for speiderbladet Speideren fra 1941 til 1953.

Bosteder

Ved folketellingen i 1910 er Johan Saastad oppført sammen med foreldrene og to søsken på adressen Bjerregaards gate 24 i Kristiania. Den samme adressen er han oppført med i adresseboka for Oslo for 1933, da som cand. philol. I adresseboka for Oslo for 1950 er han oppført som lektor på Ullern med bostedsadresse Sognsveien 155. I adresseboka samme sted for 1960/61 er han oppført i Irisveien 16.

Ettermæle

Johan Saastad er gravlagt på Vestre Aker kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I en usignert nekrolog i Aftenposten 9. mars 1964 ble Johan Saastad beskrevet slik (utdrag):

For Ullern høyere skole betyr lektor Saastads bortgang et smertelig tap. Han var en av skolens beste lærerkrefter med en egen evne til å vinne elevene for seg, og han var ikke bare deres fremragende dyktige læremester, men også deres venn. I disiplinsaker stilte han seg alltid på deres side som deres forsvarer, og med sitt blide og vennlige vesen og sin forståelse for deres problemer vant han deres hengivenhet i en grad som ikke blir mange pedagoger til del.

Johan Saastad er gravlagt på Vestre Aker kirkegård i Oslo. Tittelen Lektor er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser