Johanna Aarstrand

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Johanna Aarstrand (født 1880 i Tjøtta herred, død 1915) var fotograf blant annet ved Visten i Vevelstad og i Tromsø mellom omkring 1904 og 1915.

Hun var datter av Andreas Johnsen Aarstrand og Bina Grønbech på gården Årstrand innerst i Vistenfjorden. Gården lå den gang i Tjøtta herred, i den delen av kommunen som i 1916 ble utskilt som Vevelstad kommune. Ved folketellingen 1900 bodde hun på gården sammen med foreldrene og to eldre brødre.

I fotograflære i Kristiansund fra ca. 1904, sannsynligvis hos Olaf Simonnæs. Fra 1907 arbeidet hun hos fotograf Rasmussen i Tromsø, reiste rundt og fotograferte, bl.a. i Sjøvegan, på Sætermoen og Bleik i Vesterålen. Hun var meget på hjemstedet i Indre Visten (Aursletta) om sommeren, medbragte foruten kamera et komplett mørkerom, og tok en lang rekke bilder. Kameraet og endel plater (ca. 20 stk) fra ca. 1908 derfra er tatt vare på etter henne, og er nå kopiert av Jon Dag Fjordholm i Kongsvinger. De gir et inntrykk av dagliglivet på stedet, og omfatter blant annet bilde av et kurvfletterkurs.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Johanna Aarstrand er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.