Johannes Eidnes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes Eidnes på hans 80-årsdag.

Johannes Eidnes (født 18. oktober 1888Bjarkøy, død 21. februar 1974) var folkehøgskolelærer og mangeårig ildsjel i Troms ungdomsfylking, Troms husflidslag og fremfor alt Harstad bondeungdomslag, hvor han var æresmedlem. For sin innsats i skoleverket og ungdomsarbeidet ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje. Han var gift med Anna (Lauritsen) Eidnes (1903-1989). Johannes Eidnes var bror av skolestyrer Hans Eidnes.

Eidnes var født og oppvokst på Bjarkøy, som sønn av Sivert og Albertina Eidnes. Han avla eksamen ved Tromsø lærerskole i 1914 og vikarierte i Sulitjelma fra 1914 til 1915, før han arbeidet ved Bø folke- og framhaldsskole i fem år. I denne tiden var også mye med i ungdomsarbeidet i bygda.

I 1921 tok han eksamen ved Lærerhøgskolen på Bondi i Asker, og samme året startet han sin lærergjerning ved Trondarnes Folkehøgskole, hvor han virket i 40 år til han gikk av ved oppnådd aldersgrense i 1959. Etter at han sluttet på folkehøgskolen, arbeidet han en tid som lærer ved framhaldsskolen på Bjarkøy.

Johannes Eidnes hadde dessuten flere studieopphold utenlands. Ei tid gikk han på Askov Højskole i Danmark, og i 1924 fikk han stipend for å dra på studiereise til Tyskland.

Eidnes er kjent for sin interesse for bunader og gjenskapte den tidligere nordlandsbunaden for menn, som han fikk sydd. Den har senere dannet modell for alle slike bunader som siden er sydd.

Kilder