Johannes Sivesind

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes Sivesind.
Foto: John Aage Gjestrum. Faksimile fra festskrift i anledning Johannes Sivesinds 70-årsdag.

Johannes Sivesind (født 18. april 1921 i Vestre Toten, død 1. oktober 2001 i Halden) var filolog og museumsmann. Etter middelskoleeksamen og eksamen artium ved Grimelands privatskole i hovedstaden begynte han i 1942 på filologistudiet ved Universitetet i Oslo. I 1949 fikk Sivesind godkjent magistergradsavhandlinga om nordiske språk før vikingtida.

Alt under krigen, da universitetet ble stengt, kom Sivesind i kontakt med det lokalhistoriske miljøet på Toten. Fra 1949 var han styreformann i det nystifta Toten Historielag. Samme år begynte de å gi ut tidsskriftet Totn.

I 1954 ble han anmoda om å søke konservatorstillinga ved Toten Museum, og begynte i jobben 15. februar 1955. Sivesind flytta bokstavelig inn på museet, i hovedbygningen på amtmannsgarden Steinberg. Her etablerte Sivesind et såkalt levende museum, der de besøkende skulle aktiviseres. Museet fikk mye oppmerksomhet, og både radio og TV var stadig oppom Steinberg for å lage programmer. I Sivesinds konservatortid på Toten var det blant annet mye blest rundt spøkelsene på amtmannsgarden.

I 1967 ble han fylkeskonservator i Østfold og samtidig bestyrer ved Borgarsyssel Museum i Sarpsborg. Etter at de to funksjonene ble delt i 1981, fortsatte Sivesind som fylkeskonservator (til 1983). Seinere arbeidde han med ulike prosjekt- og forskningsoppdrag.

Kilder og litteratur