Kari Persdotter (d. 1733)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kari Persdotter (død 1733) var datter av Per Danielson og Lussi JørnsdotterNer-Laksforsen i Vefsn fjerding, Nordlandenes amt.

Biografi

Som «Hans Arnsen Laxforsens Qvinde» ble Kari Persdotter introdusert etter at hun i 1690 fødte Solla Hansdotter

Foreldrene var født i 1630-årene i Jemtland, og hadde etter Sveriges overtakelse i 1645 flyttet til Norge. Til Vefsn kom de senest i 1665, hvor de fikk bygsel på Ner-Laksforsen. Slektninger av Kari Persdotter kom også dit, nemlig Kari Jørnsdotter på Søfting og kanskje Seborg Jørnsdotter, som i alle fall hadde etterslekt på Kulstad.

Kari Persdotter ble sannsynligvis født i 1660- eller 1670-årene. Hun ble oppkalt etter mormoren Karin Sparf, som hørte til en presteslekt i Jemtland. Kari hadde i alle fall søsknene Daniel Person og Berit Persdotter.

Rundt 1789 ble Kari Persdotter gift med Hans Arnson fra Rossvoll. De drev først Ner-Laksforsen etter Karis far. Etter noen år tok de over på Rossvoll etter Karis svigerfar, samtidig som Ner-Laksforsen gikk over til Karis bror. Under Kari og Hans hadde Rossvoll måtelig velstand. Av husdyr hadde de vanligvis inntil femten storfe, et tjuetalls småfe og en hest eller to.[1] De hadde også kornlager som i 1733 rommet så mange som 63 tønner. Med andre ord synes Rossvoll å ha hatt god jordvei. Sist, men ikke minst hadde de sjøbu med båtMosjøen.

Genealogi

Barn

Referanser

  1. Skorpen 2012:353.

Litteratur