Karin Elena Holst (1995–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Karin Elena Holst 15 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Rana kommunes 22. juli-minnesmerke står på Havmannplassen ved Sjøfronten i Mo i Rana.
Foto: Vigleik Haga (2019)
Plakett på Rana kommunes 22. juli-minnesmerke.
Foto: Vigleik Haga (2019)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Karin Elena Holst, 15 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Karin Elena Holst 18. august 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside

Karin Elena Holst født 18. august 1995 døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. 15-åringen fra Mo i Rana var en av de 69 som ble skutt på AUF sin sommerleir i terrorangrepet 22. juli 2011. Det verste terrorangrepet i Norges historie siden andre verdenskrig ble planlagt og utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Hun var ved vannkanten på sydspissen av Utøya. Hun gikk ut av tiende klasse ved Båsmo ungdomsskole sommer 2011, og hadde planer om å starte på en helse- og sosialutdanning den høsten. Holst var ei aktiv jente som sang i koret «Mosing», fotograferte og skrev blogg, var med i AUF og ofte befant seg i stallen. Hun beskrives som ei sosial jente med glimt i øyet, uslåelig godt humør og mange drømmer.

Begravelsen

Holst ble bisatt tirsdag 9. august 2011 fra en fullsatt Ytteren kirke med over 500 mennesker til stede. Prest Inger Lise Guttormsen forrettet. Sangkoret «Mosing» sang flere sanger, blant annet framførte de en av hennes favorittsanger «Tir n'a Noir» av Vamp.

Fra regjeringa kom fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen som talte. Hun sa blant annet:

– Tapet av et ungt menneskeliv gir aldri mening. Vi har mista mange og mange er berørt, men det hjelper lite at hele landet sørger med dere.

Videre var leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, til stede og han sa blant annet:

– Det er rett og slett vanskelig å finne ord som passer. Karin skapte engasjement og glede rundt seg. Hun trodde på å skape et bedre samfunn og hun hadde vilje, mot og styrke til å gjøre dette, blant annet gledet hun seg til valgkampen. Karin var blant de yngste på Utøya og nå får vi aldri vite hvor langt hun kunne nådd.

En sterkt beveget Runar R. Brataas, leder i Rana AUF, sa i sin tale blant annet:

– Karin hadde en enorm sjarm, var alltid munter og humørfylt, og hun hadde et smittende engasjement. Karin var interessert i internasjonal politikk og hun gledet seg til å møte Jonas Gahr Støre på Utøya. Hun var flink til å argumentere for det hun mente og hun var aldri redd for å si det hun mente. Likevel tok hun seg alltid tid til å lytte til andre og hun betydde svært mye for hver og en av oss.

Et personlig brev fra mamma Anca ble lest opp av presten, og noen av ordene til dattera lød:

– Du var vår solstråle, ei nyutsprungen rose og minnene etter deg vil alltid holde liv i oss. Vi vil alltid være sammen.

[1]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Karin Elena Holst til minne

Karin Elena Holst fra Rana ble bare 15 år. Det er vanskelig å fatte, og oppleves så meningsløst og urettferdig. Den unge AUF-jenta gledet seg til Utøya-leiren. Hun gledet seg til å bli kjent med nye mennesker. Hun gledet seg til å ta bilder som hun senere kunne dele på bloggen sin. Og hun gledet seg til å fylle 16 år. Det var så mange drømmer og så mange gleder som ble stanset fredag 22. juli.

Vi husker Karin Elena som ei sosial jente med glimt i øyet og uslåelig godt humør. Hun skapte glede rundt seg. I en kort film en venn har lagt ut om henne på YouTube beskrives hun som ”en fantastisk jente med et smil som lyser opp dagen til alle andre.” Venninnen Unn-Iren skriver i sorg: ”Jeg er så glad for at jeg fikk bli kjent med deg og fikk være en av dine beste venninner. Og videre: ”Du blir ikke så lett glemt, og når jeg blir gammel og har fått barn, så skal jeg fortelle dem om en tapper, nydelig og helt fantastisk jente. (...) De skal være med å tenne lys på graven din på julaften, nyttårsaften, 17. mai, 22 i 7. og på bursdagen din.” Alt dette vitner om ei jente som gjorde et sterkt inntrykk på sine nærmeste. Og det vitner om at Karin Elena vil bli husket. Som medlem i Rana AUF så hun fram til å engasjere seg mer i det politiske arbeidet under høstens valgkamp. Hun var også opptatt av musikk, og på bloggen sin delte hun spillelister. Der delte hun i tillegg tanker om hverdag og framtid.

Ungdommene som møttes på Utøya trodde på demokrati, debatt og diskusjon. De ville bevege verden. Og de hadde viljen, motet og styrken til å gjøre det. De representerte noen av våre viktigste idealer. Nå er det vårt ansvar å føre idealene videre, av respekt for Karin Elena og hennes kamerater. Den beste måten å bære sorgen er å bruke hennes meningsløse bortgang til å styrke troen på det hun sto for. La Karin Elena inspirere oss til å vise raushet, engasjement og omsorg overfor hverandre. Til å løfte menneskene rundt oss, og bruke vårt eget overskudd til å hjelpe andre. Tapet vil vi for alltid bære med oss, men vi kan hedre hennes minne ved aldri å glemme verdiene hun satte høyest.

Vi har den dypeste medfølelse for hennes nære familie, for hennes venner og hennes kamerater i AUF. Ingen ord kan bringe Karin Elena tilbake. Men de kan minne oss om hvem hun var. Sammen sørger vi over tapet av ei livsglad, engasjert jente med store drømmer, som på ubegripelig vis ble revet fra oss fredag 22. juli.

Vi lyser fred over Karin Elena Holst sitt minne.

Eskil Pedersen Åsmund Aukrust Tonje Brenna

Jens Stoltenberg Helga Pedersen Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[2]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Rana kommunes 22. juli-minnesmerke er reist på Havmannplassen, like utenfor Mo i Rana sentrum.

Utøyakaia ligger det nasjonale minnestedet (avduka 2022), der hvert dødsoffer har fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går.

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22.juli-ofre; Et midlertidig nasjonalt minnesmerkeJohan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019) og Lysningen ute på Utøya.

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side. Her ved bursdagsblomsten satt i resepsjonen 18. august 2022.

Minneteksten i 2022 lyder:

Glem ikke 🤍

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre.

I dag skulle Karin Elena fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli.

Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.

[3]

Utøyas bursdagsmarkeing

På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [4]


Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære.

Minnebokteksten til Karin Elena Holst lyder:

Karin Elena var veldig glad i mennesker, dyr natur og fotografering. Hun drev selv med ridning og sang i det lokalet kor – laget. En herlig tenåring med stort hjerte, omsorgsfull, veldig sosial, godt likt i vennekretsen og alltid interessert i å skaffe seg nye venner og kontakter.

Hun begynte å vise interesse for samfunnet og derfor meldte hun seg i AUF. Hun ønsket seg et bedre skolemiljø, hun ønsket at skolen skulle være inkluderende, hvor alle kunne finne seg til rette og AUF passet best for hennes idealer. En jente fylt av humør, sjenerøs, særdeles blid og glad.

Hun karakteriseres med fire ord: åpenhet, ærlighet, velferdighet og kjærlighet. Hun har etterlatt seg et åpent, stort sår både hos mammaen hennes, og hos hennes venninner.

Referanser

  1. Ulriksen, Marit: Ført til sitt siste hvilested. Rana Blad, onsdag 10. august 2011, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Karin Elena Holst 18.08.2022.
  4. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023. ]

Kilder og litteratur

  • Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.