Kevin Daae Berland (1996–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Kevin Daae Berland 15 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Askøy kommunes 22. juli-minnesmerke står i minneparken ved Vatnavatnet, 500 meter fra rådhuset på Kleppestø.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Kevin Daae Berland, 15 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)

Kevin Daae Berland (født 24. juni 1996, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole) var en av AUF-erne fra Askøy som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Han var ved vannkanten på sydspissen av Utøya.

Berland var svært engasjert i lokalpolitikken og flink til å få andre til å engasjere seg. Han var et aktivt medlem i Ungdommens kommunestyre på Askøy, og bare to uker før han mista livet på Utøya hadde han leserinnlegg på trykk i lokalavisen. Hjertesakene hans var rus, gjengmiljø og rasisme. Han skulle begynne i 10. klasse på Ravnanger ungdomsskole høsten 2011, der han både var klassens tillitsvalgte og elevrådsrepresentant. Berland meldte seg inn i AUF våren 2011 og ble raskt nestleder i Askøy AUF.

Bisettelsen

Berland ble bisatt fra en fullsatt Herdla kirke 4. august 2011, der prostiprest Egil Hjortland forrettet. Fra offisielt hold kom fylkesmann Lars Sponheim og mange stortingsrepresentanter; Laila Dåvøy (KrF), Audun Lysbakken (SV), Per Rune Henriksen og Jette Christensen (Ap) som holdt tale. Christensen sa bl.a.

Å si noe om den umistelige, solidaritetselskende, rettferdighetskjempen Kevin er noe av det alle vanskeligste jeg har gjort.[1]
– Den grusomme gjerningen på det som skulle være Norges fineste plass for ungdom, er så forferdelig at det er umulig å beskrive. Tapet av vår fremtids ledere er en tung bør å bære.[2]

Terje Mathiassen fra Askøy Arbeiderparti beskrev ham som en glad gutt, humørspreder og et naturlig samlingspunkt. Videre talte fungerende ordfører Siv Høgtun (H) som blant annet sa:

– Vi skjønte det bodde et spesielt talent i han. Aldri skal vi få se det i full blomst, slik forgår verdens herlighet. Men verdiene hans skal vi ta med oss, aldri skal vi la terror stoppe oss.

Venner hadde valgt ut musikken til bisettelsen og solist Belinda Lerøy sang Celine Dions "My heart will go on". Det ble sunget både "Wind of change" av Scorpions og "Victim" av Avanged Sevenfold. Eyvind Skeie sang "For siste gang".

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Kevin Daae Berland til minne

Kevin Daae Berland hadde hele livet foran seg. Han ønsket å jobbe med politikk. Livet til en slik våken og ressurssterk ung mann kunne tatt mange retninger. Det satte den ufattelige tragedien på Utøya en stopper for. Han ble bare 15 år gammel. Det er så urettferdig at det ikke kan forstås.

På Ravnanger ungdomsskole vil skolestarten bli preget av sorg og savn. I 10. klasse vil en pult stå tom. En god klassekamerat er borte. Et vennlig smil er vekk. Lokalsamfunnet på Askøy er i sjokk, men tusenvis samlet seg til minnestund og fakkeltog for å vise sin støtte og medfølelse. Engasjementet, omsorgen og samholdet som preger landet vårt nå vil forandre Norge. Vi er i ferd med å skape et varmere samfunn. Det er den beste måten vi kan hedre minnet etter Kevin på.

Kevins engasjement i AUF startet så sent som i april. Han gjorde seg imidlertid raskt bemerket som et svært aktivt og dyktig medlem. Han lyttet til hva andre hadde på hjertet, og var opptatt av at folk skulle stå for sine standpunkt og meninger. Kampen mot rus- og gjengmiljøer var noe av det som opptok ham mest. Gjennom sitt engasjement i ungdommens kommunestyre på Askøy, ble han et forbilde for andre ungdommer på Askøy.

Kevin ble konfirmert i humanistisk seremoni i vår. Under konfirmasjonsforberedelsene delte han aktivt sitt syn på verdier som rettferdighet og fellesskap med sine medkonfirmanter. Det ble lagt merke til at han gjorde det på en moden og reflektert måte. Kevin blir av sine venner beskrevet som en god og glad gutt som alltid stilte opp, og som raust ga omsorg og klemmer til dem som trengte det. Han engasjerte seg fordi han ville gjøre en forskjell. I år skulle han på politisk ungdomsleir og møte andre likesinnede ungdommer med brennende samfunnsengasjement. For dem som var så heldige å bli kjent med Kevin, gjorde han en forskjell.

Vi minnes Kevin med stor glede, og tapet av ham med dyp sorg. Våre tanker og vår dypeste medfølelse er med de etterlatte. Verdiene om rettferdighet og fellesskap lever videre og styrkes gjennom minnet om Kevin og de andre vi mistet. De var våre vakreste roser. Vi takker hans nærmeste for den tiden vi fikk med Kevin. Han vil bli dypt savnet.

Vi lyser fred over Kevin Daae Berlands minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[3]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner.

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte setter en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.

Utøya har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære.

Berlands minneboktekst lyder:

Kevin var 15 år, skoleflink og hadde både kortsiktige og langsiktige fremtidsplaner, han skulle begynne i 10. klasse ved Ravnanger ungdomsskole. Han var klassens tillitsvalgte, elevrådsrepresentant, aktiv i ungdommens kommunestyre, ble medlem og nestleder i Askøy AUF våren 2011, og tok fri fra sommerjobben sin for å kunne reise på sin første sommerleir på Utøya. Han var sosial og ivaretok andre som ikke mestret, eller ble utestengt fra det sosiale

fellesskapet. Kevin hadde en sterk rettferdighetssans, og sloss like gjerne for andres rettferdighet som sin egen.


Fra å være en liten villstyring som måtte passes på døgnet rundt krevde Kevin tidlig sin selvstendighet, og tok hånd om veldig mye selv. Det var enkelt å være Kevin’s foreldre de siste årene. Han gjorde det som ble forventet av han på skolen og i andre sammenhenger, han var til å stole på. Det eneste som krevdes som foreldre var tilstedeværelse og støtte, det var en glede å få være der for han. Kevin var bunnsolid og en ressurs for både sine nærmeste familie, og sine venner. Han er en inderlig savnet gutt, lillebror og venn.

Referanser

  1. Gulbrandsen, Christina: En smertefull sorg – et vakkert farvel. 600 møtte opp for et siste farvel med Kevin Daae Berland. Askøyværingen 05.08.2011, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Haugen, Erlend Langeland: – Tapet er en tung bør å bære. Bergens Tidende, fredag 5. august 2011, s. 12-13. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. De kan du lese i minneprotokollen under hver person. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.

Kilder og litteratur