Kjøllefjord

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det gjenreiste Kjøllefjord i 1958.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Kjøllefjord (nordsamisk Gilivuotna) er et tettsted og administrasjonssenteret i Lebesby kommune i Finnmark. Med 927 innbyggere (2016) er drøyt to tredjedeler av kommunens befolkning bosatt i tettstedet. Det ligger innerst i Kjøllefjorden, og oppsto som et fiskevær. Fiskeværets historie kan dokumenteres tilbake til 1500-tallet, og er trolig noe eldre enn det. Kjøllefjord ble brent under tvangsevakueringa høsten 1944. Det var da omkring 700 innbyggere der, og de fleste kom tilbake da gjenreisinga begynte etter krigen.

Stedsnavnet kommer fra norrønt kyllir, som betyr 'sekk' eller 'pose'. Det vises trolig til formen på fjorden.

Fiskeri er fortsatt viktigste næring i Kjøllefjord. Under gjenreisinga etter krigen ble det oppført hele ni fiskebruk. Bare ett av disse eksisterer fortsatt: Aarsæther fiskebruk, med lange tradisjoner, ble kjøpt opp av Aker Seafoods, nå Norway Seafood, og drives fortsatt. I tillegg fikk Kjøllefjord i 2016 et nytt fiskebruk, Nergård Polar Kjøllefjord.

Et av de eldre brukene, Foldalbruket, ble nedlagt i 1986. I 1993 ble bygningene overtatt av Kjøllefjord Kystlag, og i 1994 hadde de satt det i stand og fikk et fredningsvedtak fra Riksantikvaren. Den årlige Chrisfestivalen, en bluesfestival til minne om Chris Lyngedal (1947–1990), har blitt arrangert på Foldalbruket siden 2002.

Kjøllefjord kirke ble gitt som en gave fra Danmark under gjenreisinga.

Kjøllefjord vindpark ble utbygd av Statkraft med start i 2005, og ligger på Gartefjellet rett ved tettstedet. De 17 vindmøllene har en samla effekt på 40 MW, og årlig produksjon på omkring 155 GWh.

Hurtigruta har daglig anløp i Kjøllefjord. En lokal flystripe er ikke i bruk, og nærmeste flyplass er Mehamn lufthavn.

Litteratur og kilder