Kjeldearkiv:Harry Fett ga tre tønner tjære til St. Hans-bålet
Harry Fett ga tre tønner tjære til St. Hans-bålet
Harry Fett var industriherre på Høienhall/ Bryn, riksantikvar, forfatter, kunsthistoriker og kunstsamler.
Jeg har skrevet ned minner i fra barndommen på Manglerud til mine barnebarn og dette er et utdrag fra det. Jeg vil så gjerne fremheve Dr. Harry Fett for alt han gjorde for sine ansatte ved Høienhall fabrikker. Ja, slik begynner Marion Ruud en av sine beretninger om hva hun opplevde som barn. Hun bor fremdeles på Høienhall, ikke så langt fra Bryn. Vi har fått lov til å få et innblikk i hennes opplevelser. Pappa jobbet på Høienhall fabrikker, han ble brukt til alt som hadde med bygg å gjøre, fabrikken lagde tjærepapp, så det ble mye taktekking og andre gjøremål, også privat for sine foresatte. Sjefen hans var Dr. Harry Fett, en meget lærd og klok mann, han var også riksantikvar. Han var en av de første som innførte kunst på arbeidsplassen og hadde også et bibliotek for sine arbeidere. Pappa var glad i å lese, så han lånte alt han kom over, og da jeg hadde lært den kunsten, leste jeg alt han lånte, så før jeg var 12 år hadde jeg pløyd igjennom Oskar Bråtens verker pluss Jack London og en masse reiseskildringer. Det var spennende å oppleve dette, hadde det vært i dag som TV er kommet, hadde jeg nok ikke vært så interessert i å lese, men jeg er glad for å ha opplevd dette som barn og at jeg ikke har mistet interessen for litteraturen.
Sommerfester og julepresanger
Jeg har sendt mang en tanke til Dr. Harry Fett for hva han gjorde for sine ansatte og deres familier. Hver sommer hadde han en flott havefest i det nydelige hjemmet sitt, Christinedal, nede på Bryn. Denne husker jeg mamma gledet seg veldig til, der fikk de fin oppvartning og Fett selv holdt et foredrag om kunsten i Norge og hvor viktig dette var for folket. Hver jul husket han også på de som jobbet for ham, spesielt under krigen da det var lite eller ingenting å få kjøpt. Da kom pappa hjem med 200 bokser med sardiner, 100 med tomat og 100 med olje, det var snadder. Vi fikk hver vår boks til middag, vi var så sugne på fett så vi slikket boksene med olje. Det var blanke bokser, ikke sånne mørke som vi av og til fikk kjøpt om vi var heldige, og sardinene i dem var ikke så gode. Dessuten var det 200 sigaretter i julepakken, så Fett måtte ha et digert lager av hermetikk og tobakk, dette fikk de hver jul under krigen.
Da freden kom fikk alle de ansatte 500 kr. i fredsgave, og det var mange penger den gangen.
St. Hans ved Østensjøvannet
Når St. Hans nærmet seg, gledet vi oss veldig, da skulle det bli stort bål ved Østensjøvannet, og Dr. Harry Fett skjenket tre tønner med tjære så det skulle bli tidenes St. Hans bål som skulle brenne natten igjennom, dette var selvfølgelig før krigen.
Folk kom fra alle kanter og hadde med seg mat og drikke og alle var glade. Skogen levde og alt var magi syntes jeg, vi ungene løp rundt og plukket kvister til bålet, det skulle ikke tennes før det var på det mørkeste, men det ble ikke riktig mørkt på en sånn kveld!
Mammas to venninner hadde kommet opp fra byen med mennene sine, og Gunnar som vi kalte fetteren vår og vi hadde det gøy. Endelig tente de bålet. Og for en røyk det ble, den var helt svart, men da det tok skikkelig fyr, ble det så stort og flott, folk sang og jublet og vi ungene skrek og jublet, gleden var stor over at det var midtsommer og alt var så vakkert, lyst og grønt. Maten kom fram og pappa og vennene fikk pølsesnabber som mamma hadde kjøpt hos Evensen i Møllergaten, de hadde kalde poteter til og øl naturligvis, og en på baklomma var tillatt en sånn natt! Vi unger fikk sitronvann og vafler, og kaffe ble kokt på primus, det smakte godt der ute i skogen. Vi fikk være lenge oppe, men vennene våre fra byen måtte nå den siste bussen oppe på Enebakkveien, så de måtte bryte opp tidligere, men de hadde kost seg veldig så det var ikke lett å si god natt. Disse St. Hans kveldene før krigen kommer jeg aldri til å glemme, og jeg har aldri hatt den samme trolske stemningen senere, selv om det har vært mange fine og gode St. Hans minner. Ingen har slått disse fine St. Hans nettene ved Østensjøvannet med tjæretønner på bålet fra Høienhall fabrikker og Dr. Harry Fett.
Harry Fetts bolig - et kulturminne
Så langt Marion Ruud. Harry Fetts bolig, Christinedal, ligger i Harry Fetts vei 10 rett ovenfor Brynsenteret. Dette stedet er litt av et kulturminne. Naturparken er en idyll som i seg selv er en severdighet midt i Bryns tettbebyggelse og trafikk. Eiendommen er nå til salgs og det er viktig at den blir tatt vare på for all fremtid. Vi får ta med litt av historien.
Høienhall fabrikker ble etablert av Eduard Fett og senere overtatt av sønnen, Harry Fett. Det ble produsert takpapp, gips takrosetter, vatt og tekstiler. Her var arbeidsplassen til om lag 200 ansatte. Boligen til Fett het Christinedal og var tegnet av Eduard Fett selv og fikk navn etter hans svigermor. Ved innkjørselen til eiendommen kommer en først til et lang, rød bygning som tidligere var kalt arbeiderboligen. Ved siden av ligger den gamle stallen. Hovedhuset åpenbarer seg som et eventyrhus. Det ble bygget i flere etapper i 1890-årene av Eduard Fett og gikk i arv til sønnen. Det imponerende huset er bygget i rød murstein og grønt bindingsverk og synes holdt oppe av en solid søylerekke. Over midtsøylene ligger en bysantinsk bærebjelke som Harry Fett kjøpte fra en syrisk-jødisk kirke og bærer inskripsjonen i oversettelse: ”Må den bli husket av Gud, til gode og til velsignelse, den som til enhver tid oppholder seg på det hellige sted”. I haven finnes en venetiansk marmorbrønn som har tilhørt dronningen av Kypros og Jerusalem, Cataherina Cornaro, som levde fra 1454 til 1510.
Skulpturer og malerier
På et høyere nivå i haven er terrassen, som består av tyve mosaikkfirkanter med brostein. Her finnes Erik Werenskiolds ”Bjørnunge”, Carl Berners ”Bukken Bruse”, Haakon Sheteligs ”Osebergmotiv”, Magnus Poulsens ”Utkast til Oslo Rådhus” samt motiv fra store begivenheter, historiske personers familievåpen og motiv etter tegninger av Axel Revold, Gerhard Munthe og andre kunstnere. Harry Fett hadde vanskeligheter med å få skissene fra 5 av sine kunstnervenner. Han inviterte disse til middag med beskjed om at maten ikke ble servert før alle hadde levert sin skisse, det virket! I en skråning står et stort eiketre som ble plantet på Knut Hamsuns 60 års dag. Området rundt Christinedal er fredet av riksantikvaren. Inne i villaen har tiden stått stille, selv om nåværende eier har brukt lokalene til kontorer. I Christian Krogh-salen hang 76 bilder av den store mesteren. Under krigen startet Harry Fett institusjonen ”Kunst på Arbeidsplassen”. Bygningen var fyllt av prektig kunst, malerier, skulptuer, keramikk og annet. I biblioteket var samlet ca. 40.000 bind. Harry Fetts eget forfatterskap var meget omfattende og verdifullt. Han var Norges første riksantikvar og døde i 1962.
Kilder
- Pedersen, Gunnar: Aktuell historie II : Nordstrand og Østensjø før og nå. 2009. 152 s. Utg. Frie Fuglers forlag. ISBN 978-82-995415-4-1. S. 81: Harry Fett ga tre tønner tjære til St. Hans-bålet
Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 355 den 15.11.2005. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten. |