Kjeldearkiv:Jørn Amundsen og Roald Hansen: Kolbjørn Halvorsens fortelling fra andre verdenskrig

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kolbjørn Halvorsen, Lillestrøm. (1921-). Foto: Jørn Amundsen.
Mønstring Lillestrøm 1945. De tre forreste er fra venstre Kolbjørn Halvorsen, leder, Odd Berntsen (tilbake fra Sverige) og Gunnar Gulbrandsen??? leder. Som nr. 12 i gjerderekka går Oscar Myrheim i lys dress. Fotograf: Ukjent.
Fotoet av mønstringen har slik tekst på baksiden: Hei Kolbjørn! Et minne fra den-gang. Hilsen Oscar Myrheim. !945.

Kolbjørn Halvorsen er født i 1921 og vokste opp i Sorenskriverbakken i Rælingen, sammen med foreldrene og en to år yngre søster. Han gikk på teknisk skole, elektrolinje, i Oslo og arbeidet på Elektrisk byrå i krigsårene. Halvorsen var med i Sivilforsvaret under krigen, han var med i illegalt arbeid og han fikk våpenopplæring av norske offiserer mot krigens slutt. Etter krigen har Halvorsen bl.a. vært leder av Lillestrøm Sportsklubb (LSK). Kolbjørn forteller:

Mine opplevelser i krigsårene 1940-1945

9. april bodde jeg hos foreldrene mine i Sorenskriverbakken i Rælingen. Jeg jobbet hos Brødrene Sundt Verktøymaskinfabrikk i Oslo, på Grønland, og da de tyske flyene kom, hadde jeg reist på jobben. Jeg måtte gå hjem om kvelden fordi togene ikke gikk. Da jeg kom hjem, så vi røyk fra Kjeller. Jeg var hjemme noen dager før jeg begynte å jobbe igjen. Det var dårlig med mat, særlig den første tiden. Vi fikk noe mat på skolen, og en som het Berntsen kjørte ut varer fra Forbrukeren (Østbanernes Forbruksforening) til oss i Rælingen fordi det ikke var noen butikk der. Jeg husker spesielt bombinga den 18. november 1943 da Sorenskrivergården ble bombet og brudgommen ble drept. Jeg var på vei til Lillestrøm, og jeg måtte gjemme meg bak en mur på Lille Strøm gård. Det ble bombet flere hus i Rælingen. Da bombinga var slutt, gikk jeg ned til Lillestrøm. Der var stemningen rimelig rolig, men vi fikk beskjed om å holde oss unna Kjeller. Noen dager etter hjalp jeg noen som hadde fått ødelagt huset. Det var ei skolevenninne, datteren til Dons Hansen i Rælingen. Det var avstand til de tyske soldatene, men vi hadde ingen spesielle problemer med dem. En kveld jeg skulle hjem fra Lillestrøm, kom jeg forbi en tysker som lå i veien dørgende full. Jeg prøvde å få liv i han, men det gikk ikke. Da tok jeg pistolen hans og løp hjem. Den ble gjemt på låven til etter krigen.

Medlem av Sivilforsvaret

Under nattbombinga 29. april 1944, var jeg medlem av Sivilforsvaret og satt i kjelleren i den gamle brannstasjonen. Det rista noe voldsomt, og vi håpet at det gikk bra. Jeg husker ei dame som vi så, som lå død på tomta ved husene til Bakker som ble bombet. Dette gjorde et sterkt inntrykk.

Militær innsats

Jeg hadde kontakt med en kar som jobba på Kjeller. Husker ikke navnet. Via han ble jeg tatt med i en av Milorggruppene som var organisert der. Vi pleide å møtes i ei hytte oppe ved Høgsmåsan hvor vi ble instruert av nordmenn som hadde vært i England. Der fikk vi våpenopplæring mot slutten av krigen. Jeg husker ikke hva gruppa het, men den holdt til på Kjeller. Ved krigens slutt ble vi satt til å bevokte jernbanebrua over Nitelva. Etter hvert ble vi stasjonert på Lahaugmoen der vi passet på tyske soldater. Deretter ble vi stasjonert på Bjørkelangen der vi ble satt til å passe på norske nazister. Ved krigens slutt marsjerte vi gjennom Lillestrøm i uniform. Etter et halvt år ble vi dimittert, og jeg begynte på TrioVing.

Illegalt arbeid

Jeg pleide å få aviser av Carl J. Hansen som jeg tok med hjem og stensilerte. Jeg hadde stensilmaskin på loftet. Deretter møtte jeg Hansen med stensilene som han delte ut videre. Dette pleide å skje i et mørkt hus hvor jeg ikke kunne se hvem som var til stede. En gang ble jeg stoppet av en politimann fordi jeg ikke hadde lys på sykkelen. Da hadde jeg mange stensiler i ei veske. Jeg sa jeg ikke pleide å sykle når det var mørkt og fikk sykle videre. Vi lytta også på radio. Mener det var noe som het Radio-Nytt. I ei hule i Rælingen prøvde vi å lage bomber. Det gikk ikke bra. Dette var i slutten av 1944.

Annen aktivitet

På slutten av krigen drev en kompis og jeg å lage treleker som vi solgte for å tjene penger til ferie etter krigen. Etter at vi var ferdig med ulike militære tjenester, sykla vi opp til Lom for å ha litt ferie. Vi hadde med oss leker og sprit for å bytte i mat. Der ble vi lurt av en drosjesjåfør. Det ble verken mat eller sprit, så vi måtte sykle hjem igjen. Da jeg kom hjem igjen, angra jeg meg, så jeg sykla opp igjen, og fikk ordna opp.

Tillitsverv i Lillestrøm Sportsklubb

Jeg var medlem av LSK fra 1935. Der jeg fikk mange nye venner, men jeg meldte meg ut i 1941 da NS overtok styringen av klubben. Ved frigjøringa meldte jeg meg inn igjen, og siden har jeg vært medlem med mange viktig verv, blant annet som leder i mange år.

Kilder

Kolbjørn Halvorsen er intervjuet av Jørn Amundsen og Roald Hansen i mai og juni 2021. Intervjuet er gjennomført i Halvorsens bolig i Gjerdrumsgata 26, Lillestrøm. Intervjuet er renskrevet av Frøydis Ulvin 9. juni 2021.



Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.