Kjeldearkiv:Også Skedsmo hadde sin Tertitt en gang

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Også Skedsmo har hatt sin "Tertitt" engang.
Kjeldeinformasjon
Navn: Jens Henningsen
Født: 1900
Sted: Leirsund
Tidsrom: 1918-1947
Nedtegnet: 1975
Nedtegnet av: Intervju i Skedsmosokningen, menighetsbladet i Skedsmo menighet, nr. 2 1975. Trykt i Thor Sørheim: Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg. 1976.
Beskrivelse: Sandsporet mellom Berger og Leirsund.
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.
Lokomotivet på sandsporet til Leirsund ca 1920, 40 hk, bygd i Tyskland 1919/20. Eid av Kristiania kommune.Foto: Skedsmo historielags samlinger

Visste De at Skedsmo i sin tid har hatt en koselig lilleputtbane som trofast tøffet sin vei gjennom bygda? Saken er antagelig ukjent for de fleste innflyttere, men pensjonisten Jens Henningsen kan fortelle at det ikke er mer enn ca. 25 år siden Sandsporet innstilte sin virksomhet.

-Er det sant det vi har hørt, at du i sin tid var landets yngste lokomotivfører?

Henningsen smiler. Han er tydeligvis en svært beskjeden mann. - Nå ja, kanskje var jeg for så vidt den yngste. Jeg begynte på jobben i Sandsporet da jeg var 17-18 år gammel. Den gang var det forresten hester som trakk alle vognene. Bedriften startet i 1906, etter det jeg har hørt. Selv begynte jeg der i 1918. Senere, i 1920, overtok Oslo kommune, og det var da det ble anlagt jernbane.

-Hvor gikk sporet?

- Fra sandtaket ved Berger til Leirsund. Strekningen var ikke lenger enn 2 km. Den endte ved et sidespor som førte videre ned til Leirsund stasjon. Ved endepunktet tømte vi, ved hjelp av en egen anordnlng, grusIasten over jernbanens vogner, som så overtok frakten videre.

- Lokomotivet ditt var dampdrevet, og det hele ser riktig idyllisk ut?

- Tilværelsen var vel ikke alltid særlig romantisk for føreren av toget. Bare det å få fyrt opp under kjelen om morran tok meg en time.

- Kunne du sette opp stor fart?

- Jeg tror nok vi kunne prestert 60 km i timen, men en slik fart var uforsvarlig. Sporvidden var ikke større enn 60 cm, og faren for å hoppe av skinnene selv om vi hadde moderat fart, var stor.

- Sporte dere av noen gang?

- Å ja da, det var ikke til å unngå. Hoppet én vogn av skinnene, fulgte de andre etter. Men selv kom jeg ikke noen gang til skade på lokomotivet mitt.

-«Tertitten» måtte vel et eller annet sted gå tvers over Trondheimsveien?

- Neida, neida. Veien gikk i bru over jernbanen. Denne brua ble sprengt under krigen. Det skjedde ved en norsk sabotasjehandling. Aksjonen var forresten en feiltagelse, det var en annen bru, visstnok den nede ved Frogner, som skulle ha vært sprengt. -Hendte det at du var så uheldig å kjøre på noen?

- lkke andre enn en skjære, tror jeg. Men det var en masse elg i bygda den gangen. Hver morgen spaserte jeg fra Skedsmokorset og til lokomotivet mitt på Leirsund, og da så jeg dem. Ofte kunne det ligge en hel del elger i sporet. Heldigvis unngikk jeg å kjøre ihjel noen av dem.

-Hvor lenge var lilleputtbanen Berger - Leirsund i drift?

- Den ble nedlagt i 1949-50. Selv sluttet jeg i 1947. Fortjenesten var skral, og jobben var nokså ustabil. En dag kunne jeg være i arbeid, neste dag var det ikke noe å gjøre, og andre ganger var det halvdagsjobb. Jeg fant det riktigst å si opp. Arbeidsforholdene bedret seg i landet, og jeg fant meg annen beskjeftigelse.


0231 Skedsmo komm.png Artiklene er basert på Thor Sørheims hefte Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg fra 1976 og den digitale versjonen fra 2006 med tittelen Skedsmos historie - ti tusen år i korte glimt. De som ønsker å foreta endringer i artiklene, kan sende disse til NilsSteinar.Vage(krøllalfa)lillestrom.kommune.no. Artiklene fra Sørheims hefte finner du på denne sida.