Kjeldearkiv:Sverre Sivertsen: Med orkesterplass mot Kjeller og Hovedbanen
«Jeg heter Sverre Sivertsen og er født i 1934, jeg var altså seks år ved krigsutbruddet. Vi bodde høyt og fritt øverst i «Brattbakken» i Niels Høeghs vei på Strømmen. Derfra hadde vi god utsikt over jernbanen og uhindret sikt mot hele rullebanen på Kjeller.
Det er nok ikke mye jeg husker om krigen, men jeg husker godt 9. april. Tyske fly som skulle til Kjeller fulgte jernbanelinjen, og de fløy lavt. Det var nesten så vi kunne stå i spisestuen og se rett inn på flyene. Deretter var det å komme seg ned i kjelleren. Far ville bivåne det hele så han ble værende i spisestuen. Det kunne gått ille, for den store glassruten vi hadde i spisestuen ble knust. Hva som gjorde det vet vi ikke, men det kunne vært en splint eller en trykkbølge. Vi fant aldri ut av det.
Kjeller ble jo senere, ved flere anledninger, bombet av de allierte. Straks flyalarmen gikk var det å komme seg ned i kjelleren. Jeg husker vi var nede på Kjeller etter et slikt angrep og så på skadene. Jeg husker spesielt kratrene med blåleire. Alvoret i situasjonen tviler jeg på at vi som smågutter forsto.
Ett av angrepene på Kjeller kan jeg huske ekstra godt. Angrepet foregikk om natten, og det ble brukt lysraketter som hang i små fallskjermer. Det var så lyst som på dagen. Dagen etter husker jeg vi var ute for å samle opp fallskjermer. Det lå mange av dem på Bråtejordet. Disse fallskjermene var veldig attraktive fordi stoffet var i silke.
Etter krigen var jo Kjeller også et attraktivt sted å snuske til seg diverse ting. Vaktholdet var ikke alltid på topp.
Dette var ikke så mye, for mange av minnene fra denne tiden har nok over tid blitt undertrykt.»
Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten. |