Knut Tvedt (1906–1989)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 3. oktober 1989: Utsnitt av nekrolog over Knut Tvedt.

Knut Tvedt (født 27. september 1906 i Lier kommune, død 30. september 1989) var jurist og kulturadministrator. Han var i en årrekke ansatt i NRK før han etablerte seg som høyesterettsadvokat i Oslo, med ånds- og kunstnerrett som spesialfelt.

Familie

Knut Tvedt var sønn av lærer og organist Elias Tvedt (1874-1956) og Kristine Margrethe Odberg (1875-1948), og ble gift i 1941 med (Borghild) Rannveig Marie Heen (1913-2008).

Liv og virke

Tvedt vokste opp i Lier og i Drammen, hvor han tok examen artium i 1925. Han tok juridisk embetseksamen i 1930, var deretter advokat- og dommerfullmektig i Sandefjord, Drammen og Kristiansand, og arbeidet fire år i Sosialdepartementet, før han begynte som juridisk konsulent i NRK i 1938.

Tvedt ble i NRK i nesten 25 år. Etter krigen ble han sjefsekretær i der, fra 1946 var han konstituert som administrerende direktør, og fra 1948 ble han økonomisjef. I 1962 var Tvedt søker til kringkastingsjefsstillingen etter Fostervoll, men da Hans Jacob Ustvedt ble valgt, sluttet han i NRK og etablerte seg som høyesterettsadvokat i Oslo. Han hadde ånds- og kunstnerrett som spesialfelt.

Knut Tvedt ble senere leder for TONO, opphavsrettsorganisasjonen for musikere og komponister. Han var også fra 1957 leder av Statens idrettsråd, og han satt i en rekke styrer, som for eksempel Norsk Tipping, Filharmonisk Selskap og Aschehoug forlag. Han var også en flittig artikkelskribent, og var tilknyttet Universitetet i Oslo som eksaminator og sensor ved juridisk embetseksamen.

Knut Tvedt ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 1973, og ble også hedret med St. Hallvard-medaljen.

Ettermæle

Knut Tvedt er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I en nekrolog i Aftenposten 3. oktober 1989 ble Knut Tvedt beskrevet slik (utdrag):

Hans vidtfavnende kulturelle interesser og store administrative evner gjorde at Knut Tvedt ble pålagt en langrekke oppgaver og offentlige tillitsverv, og han nedla et betydelig arbeide for kunst og kultur, ikke minst når det gjelder teater og musikk. … Han var nesten alltid å se ved store og små kulturbegivenheter, og var kjent som en vennesæl, vittig og slagferdig mann, et festmenneske med venner i alle leire. Han var Drammen-patriot som få, men følte seg også nær knyttet til Kristiansand, efter sin tid som dommerfullmektig der tidlig i 30-årene.

Knut Tvedt er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder og referanser

Eksterne lenker