Koleraepidemier i Drammen
Koleraepidemier i Drammen omhandler fem koleraepidemier som rammet byen mellom 1832 og 1866.
1832
Koleraens angrep på Norge kom ikke som alle hadde ventet fra Finnmark via Russland, men slo ganske uventet til i Drammen, som var en viktig havneby på denne tiden. Det sto store økonomiske interesser på spill. Viktig last lå og ventet på å bli losset, og det var derfor store penger å tjene på smugling. Dette må være forklaringen på at det første utbrudd av epidemien fant sted i Drammen.
Det første koleratilfellet i Drammen – og Norge – inntraff 16. september 1832. Det var los Knud Jensen på Tangen som var kommet syk hjem fra Svelvik og døde etter et døgns forløp. I de nærmeste 4 måneder ble 95 personer angrepet av sykdommen, hvorav 59 døde. Likene ble i nattens mulm og mørke rodd opp til Kirkebryggen (ved nåværende Gamle Kirkeplass) og ført til Bragernes kirkegård, hvor begravelsene ble foretatt av vektere. Samtidig ble Lier, Svelvik og Nesbygda rammet av kolera, mens resten av landet gikk fri.
1833
Høsten 1833 nådde den neste koleraepidemien Drammen. Mellom 19. september og 14. desember ble 304 mennesker angrepet, hvorav 180 døde.
Fra Drammen ble smitten ført til Christiania under ganske spesielle omstendigheter. En av Drammens ledende forbrytere skulle i overensstemmelse med tidens straffelov såkalt kakstrykes, det vil si piskes offentlig. For at avstraffelsen skulle gjennomføres i faglig forsvarlige former, tilkalte Drammens myndigheter tidens ledende skarpretter, August Anton Lædel, og hans bøddelknekt, Ole Gulbrandsen, fra Christiania. Det var Gulbrandsen som gjennomførte oppdraget, og det til alles tilfredshet. Etter endt jobb dro han tilbake til hovedstaden. Med seg hjem hadde han kolerasmitten, som han hadde pådratt seg.
1853
Den tredje koleraepidemien kom til Drammen sommeren/høsten 1853. Denne gangen ble 118 angrepet og 76 døde.
1857-58
Den fjerde epidemien, i 1857-58, var begrenset til Tangen, der 27 ble angrepet, hvorav 21 døde.
1866
Under den femte og siste koleraepidemien i Drammen i 1866, ble bare 5 personer angrepet.
Kilder og litteratur
- Basert på artikkel av Jan Brøgger oog Hilde Diesen på det nedlagte nettstedet historieboka.no.
- Koleraepidemier i Drammen byleksikon, besøkt 8. august 2023.
Koleraepidemier i Drammen er basert på en artikkel fra historieboka.no, et nedlagt nettsted som formidla Buskeruds historie. Teksten er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Overføringa av historieboka.no til Lokalhistoriewiki er et samarbeid mellom wikien og Viken fylkeskommune. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. |