Kongeriget Norges Hypothekbanks avdeling i Fet
Kongeriget Norges Hypothekbank ble opprettet av Stortinget i 1851. Banken ble en viktig kredittinstitusjon, særlig for gårdbrukerne som fikk billige lån (amortiseringslån) mot at banken fikk pant i jorda. 80 % av Hypotekbankens lånekapital gikk til gårdbrukerne i landet. Banken opprettet avdeling i Fet etter 1881 da ble det lagt lånekontor til distriktene.
Da selvforsyningssamfunnet begynte å gå i oppløsning, og pengesamfunnet var i vekst fra omkring 1850, økte kapitalbehovet og kredittnøden. Dette tvang fram Hypotekbanken. I Fet medvirket den sammen med Fet og Rælingen Sparebank til den store omlegginga som fant sted i jordbruket i siste halvdel av 1800-tallet, og som ble kalt Det store hamskiftet. Hypotekbanken medvirket også til at ulike næringstiltak kunne iverksettes i bygda.
Bøndene søkte i hovedsak om lån til å løse ut medarvinger ved arveskifte, til kjøp av gård, forbedring av gårdsdrifta, reise større gårdsbygninger og for å kunne klare seg gjennom uår og deretter kjøpe såkorn eller ny besetning.
Sammen med Fet Byggebank utvidet Hypotekbanken lånemulighetene i en tid da utlånskapitalen i sparebanken var for lav til å dekke lånebehovet i bygda.
Overrettssakfører Carl Oluf Hoff, som eide og drev gården Hov, var kommisjonær for Hypotekbanken fra 1869, og denne stillingen hadde han til 1907.
Kilder og litteratur
- Carl Oluf Hoff i Historisk befolkningsregister
- Kaartvedt, Alf og Leif Chr. Hartsang: Kongeriket Norges Hypotekbank. 1852-1952. Oslo 1952. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Våge, Nils Steinar: «De første kredittinstitusjonene i Fet og Rælingen kommune.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift. 2006.