Kroatia

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det meste av dagens Kroatia var i antikken del av den romerske provinsen Illyricum. Flere romerske keiser kom herfra, blant annet Diokletian (keiser 284-305). Bildet viser Diokletians palass i kystbyen Split (Spalato), som står på UNESCOs verdensarvliste.
Foto: Ballota (2012)

Kroatia (kroatisk Republika Hrvatska) er en republikk ved Adriaterhavet i Sør-Europa. Landet var fram til 1991/1992 en del av Jugoslavia, der det var den nest største republikken i forbundsstaten. Det grenser til Slovenia i nord, Ungarn i nordøst, Serbia i øst samt Bosnia-Herzegovina og Montenegro i sør. Det bor i underkant av fem millioner mennesker i landet (2014).

Fra 1102 til 1918 var Kroatia under ungarsk styre, men beholdt eget språk og kultur. Etter første verdenskrig brøt Kroatia med Østerrike-Ungarn, som var på den tapende sida i krigen. Samme år ble opprettelsen av Jugoslavia, Kongeriket av serbere, kroater og slovenere, proklamert.

Da borgerkrigen i Jugoslavia brøt ut i 1991 erklærte Kroatia seg raskt selvstendig. Dette utløste borgerkrig i områdene hvor det var serbisk befolkning. Krigføringa ble mer kortvarig og mindre brutal enn i enkelte andre deler av Jugoslavia, men det var like fullt store ødeleggelser og mye lidelse. I 1992 roet tilstandene seg ned i Kroatia, og republikken fikk internasjonal anerkjennelse.

Et betydelig flertall av befolkninga er kristne, og Den katolske kirke er det desidert største kirkesamfunnet. I den serbiske befolkninga tilhører flertallet den serbisk-ortodokse kirke. Av religiøse minoriteter er muslimer den største gruppa, og det finnes også protestanter og gammelkatolikker som ikke anerkjenner pavens autoritet.

Kilder