Ungarn

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn rundt år 1900. Kartet viser administrative grenser innad i keiserriket Østerrike, men ikke innad i kongedømmet Ungarn. Territoriet denne staten behersket rundt år 1900 er i dag fordelt på tretten forskjellige europeiske stater.

Ungarn er en sentraleuropeisk republikk. Den grenser til Østerrike, Slovenia, Kroatia, Serbia, Romania, Ukraina og Slovakia. Hovedstad er Budapest. Landets nyere historie har vært preget av landet politisk tilhørte østblokken. Sovjetunionens invasjon i 1956 førte til at mange flyktet fra landet, en del av dem til Norge.

Ungarn ble samlet som et kongerike under Stefan I i 1001. På 1500-tallet ble det meste av landet underlagt det osmanske rike, mens huset Habsburg arvet den ungarske kronen slik det resten av landet kom i personalunion med Østerrike. Landet ble gjenerobra på 1600-tallet, og personalunionen med Østerrike fortsatte. I 1867 ble den formalisert, og landet omtales etter dette som dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. Etter første verdenskrig, der drapet på den østerriksk-ungarske tronfølgeren vært en av flere krigsårsaker, ble landet delt og Ungarn ble selvstendig. Rundt to tredjedeler av landets areal ble fordelt til andre land.

Kommunisten Béla Kun forsøkte å gripe makten i landet, men Miklós Horthy slo ham med hjelp fra rumenske antikommunister. Nasjonalforsamlingen erklærte at landet var et monarki, men kongen var i eksil og seierherrene fra første verdenskrig la stor vekt på å forhindre at han kom til makten. Horthy ble riksforstander.

Under andre verdenskrig deltok Ungarn på tysk side. Landet ble okkupert av sovjetiske styrker, og et Moskva-vennlig regime ble innsatt. Et opprør i 1956 ble slått ned av sovjetiske tropper, og Ungarn ble styrt som et kommunistisk diktatur fram til 1989. Landet er nå medlem av EU og NATO.

Ungarere i Norge

Pr. 1. januar 2008 bodde det 1923 personer som enten var førstegenerasjons innvandrere fra Ungarn eller hadde to ungarskfødte foreldre. I tillegg hadde 1600 annen innvandringsbakgrunn fra Ungarn[1].

En stor del av førstegenerasjons innvandrerne fra Ungarn kom i 1956 eller kort tid senere. Blant flyktningene var en av de største gruppene av jøder som har kommet til Norge etter krigen.

Referanser