Langøy Gruver

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Langøy Gruver låg på Langøy i Kragerø. Gruvene dreiv utvinning av jern, og blei starta opp på 1600-talet. Gruvene leverte malm mellom anna til Fritzøe jernverk og Bærums Verk. Det er også antatt at Mørlands Jernværk som var i drift fra 1609 til 1665, nytta malm frå gruvene på Langøy til framstillinga av jern.

Historikk

Det var dei to hollandske brørne Selius Marselis og Gabriel Marselis som starta gruveverksemda på Langøy. Dei kjøpte også Mørlands Jernværk i 1641.

Gyldenløve kjøpte opp Vestre Langøy like etter år 1700. I 1882 blei gruvene kjøpt av H. Biørn jr. frå Kragerø.

I 1906 byrja AS Norske Mineraler prøvedrift i Grevinne Wedels gruve. I 1907 blei det satt igang lensing av Fru Anker gruve, og det blei bygd ein 950 meter lang taubane til lasteplassen ved fjorden. Taubanen førte 10 tonn malm i timen og ca. 75 000 tonn malm blei utvunnet fra gruvene mellom 1906 og 1921. Mesteparten av malmen gjekk til Tinfoss Jernverk ved Notodden, som på dette tidspunktet hadde overtatt driften av Grevinne Wedels gruve.

De største gruvene på Langøy er Kåsefjellgruva, Bjørnåsgruvene, Jonshull gruve, Høymyrås, Grev Christians gruve, Trødalen, Tangemyrås gruve, Tangelede, Fru Anker, Grevinne Wedel, Myrskjærpet, Kampenhaug, Snippen, Bukkefjell og Smediedalsgruvene.

Fru Anker og Grevinne Wedels gruve var dei største i Kragerødistriktet, og var i århundreder landets nest største.

Arkiv

Delar av arkivet etter Langøy Gruver er ordna ved Berg-Kragerø Museum. Sjå oppføring i lista over privatarkiv frå Telemark.

Litteratur

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Langøy Gruver» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.


Koordinater: 58.9051° N 9.5028° Ø