Langøy (Kragerø)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kysten av Kragerø kommune med Langøy mellom Gumøy og fastlandet. Fergerutene markert med rødbrun strek.

Langøy er en øy som ligger mellom fastlandet og Gumøy i Kragerø kommune. Den er med sine 6,6 km² Kragerøs nest største øy.

Øya har forbindelse med bilferge fra Kragerø fjordbåtselskap som går fra Kragerø til fergeleiet Kjørebånn helt vest på øya, ikke langt fra Langøy Gruver. Det er også et helårs taxibåttilbud fra Kragerø og Valle i Bamble, sistnevnte med tilhørende parkeringsmuligheter.

Gruvevirksomheten førte til at øya var den mest befolkede av Kragerøs øyer. Øya hadde fra 1795 egen skole, Langøy verksskole og dette var distrikets første rene skole, finansiert av Peder Anker og jernverket. Fra 1803 var skolen kommunal med egen fast lærer. Den gamle skolebygningen ble etter hvert for liten og skolen holdt til i leide lokaler fra 1883, fra 1939 fikk skolen en ny bygning. I 1960 ble den lagt ned sammen med en rekke andre skoler i kommune som følge av få elever og en omfattende omorganisering da Skåtøy kommune ble slått sammen med Kragerø kommune.

Her finnes mange gamle veier som ble anlagt av Peder Anker i sin tid blant annet i tilknytning til gruvevirksomheten, samt Langøy kirkegård som ble anlagt i 1805 som en privat kirkegård. Denne var privat drevet fram til 1992 da kommunen overtok eierskapet og driften av Skåtøy menighet.

Langøy har også skjærgårdens høyeste punkt, Langøybratten også kalt «Signalen», 121 moh. Det har stått et vakthus på toppen. En annen topp er Skarheia på 118 moh.

Kilder


Koordinater: 58.9035° N 9.5090° Ø