Lars Hasselknippe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gravminnet på Gjøvik kirkegård.
Foto: 2015

Lars Martiniussen Hasselknippe (født 27. februar 1891 i Biri kommune, død 14. april 1964) var pionér i bilbransjen.

Han het opprinnelig kun Martiniussen. Faren Martinius bodde på garden Hasselknippe i Redalen i daværende Biri kommune, hvor Olavs onkel Peder var hovedpersonen i husstanden. I både 1900 og 1910 var han registrert på Hasselknippe, hvor storfamilien bodde—ved siste anledning også med Hasselknippe som etternavn.

Han åpna Gjøvik Automobilværksted i 1911, og sammen med lillebroren Olav ble han en foregangsfigur i bilbransjen i Vestoppland. I 1913 skaffet de byens første drosjebil. Broren Olav kjørte dessuten postrute «med motorsykkel med sidevogn, med motorslede av eget fabrikat eller med bil». Dette egne fabrikatet ble patentert i mars 1916 under navnet Motorslæde nr. 1, og på grunn av det har brødrene blitt kalt for «snøskuterens oldefar». I 1918 kunne de presentere Motorslæde nr. 2, men produksjonen gikk i stå på grunn av de dårlige økonomiske tidene.

Brødrene hadde også et firma innen elektrisk belysning som het Elektrisk-Mekanisk Byraa, som gikk konkurs. Lars fortsatte da med sitt bilverksted. I 1935 holdt verkstedet til i Trondhjemsvegen 13–15 i Gjøvik sentrum mens Olav hadde sitt busselskap i nummer 8.

Lars Hasselknippe døde i 1964 og er begravet på Gjøvik kirkegård. Med Paula f. Kalverud hadde han sønnen Oskar Hasselknippe, som blant annet ble redaktør av Verdens Gang.

Kilder

Eksterne lenker