Lars Johan Bucht

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lars Johan Bucht (født 3. juli 1813 i Norrbotten, død 8. november 1852 i Kautokeino) var lensmann i Kautokeino da Kautokeino-opprøret fant sted, og han var en av de to som ble drept av opprørerne.

Fra omkring 1838 til 1848 var han lensmann i Överluleå i Sverige. Han ble suspendert på grunn av tjenesteforsømmelse, og søkte da avskjed. Fram til 1849 var han kontorassistent i Mounioniska i Finland. Han markerte seg der som en motstander av læstadianerne. Etter en tid søkte han jobb i [Finnmark]], og fant en stilling hos en handelsmann i Talvik.

I 1851 reiste Bucht til Kautokeino for å hjelpe handelsmann Carl Johan Ruth. I denne bygda hadde ei gruppe læstadianere utvikla seg i en fanatisk retning, og konflikten mellom dem og sokneprest Niels Vibe Stockfleth ble stadig hardere. Lensmann Ole Isaksen Hætta var selv læstadianer, og Stockfleth sendte klage på ham til fogden fordi han ikke fikk hjelp til å holde orden under gudstjenestene. I brevet til fogden anbefalte han at Hætta ble avsatt, og at Bucht fikk lensmannsvervet. Den 8. desember 1851 ble Hætta avsatt, og Bucht fikk midlertidig ansettelse.

Det hadde i løpet av 1851 vært flere tilfeller hvor personer ble straffa for å forstyrre gudstjenester. Det ble både fengselsstraffer og inndragning av rein, hvilket ramma det samiske samfunnet hardt. Bucht overtok ansvaret for innkreving av saksomkostninger og videre arrestasjoner. Som nevnt var han også motstander av læstadianernes vekkelsesbevegelse, noe som må ha gjort konflikten enda bitrere.

Under Kautokeino-opprøret ble handelsmann Ruth angrepet og slått med stokker. Bucht prøvde å komme til unnsetning, men Ruth ble slått i hjel. Da lensmannen kom til stedet hadde han på seg kniv. Aslak Jacobsen Hætta la ham i bakken og beit av ham nesa, og stakk ham så med lensmannens kniv. Han stakk ham så med sin egen kniv, og Bucht blødde i hjel i løpet av kort tid.

I filmen om Kautokeino-opprøret (2008) ble Bucht spilt av svenske Peter Andersson.

Litteratur og kilder