Leif Sangnæs

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Leif Sangnes)
Hopp til navigering Hopp til søk
Smitborg skole, der Leif Sangnæs var førstelærer. Bikubene foran skolebygningen tilhørte han.

Leif Sangnæs (født 8. april 1873 på Eina i Vestre Toten, død 12. september 1946 i Østre Toten) var lærer og kirkesanger i Østre Toten. Sangnæs sto også sentralt i ungdomslagsarbeidet i bygda.

Bakgrunn og familie

Han vokste opp på garden Sangnes på Eina, som sønn av gardbruker og kirkesanger Lars Andersen Grefsrud og Anne Matea Larsdatter f. Sangnæs. Leif Sangnæs gifta seg i 1902 med Tora Olaussen Hval fra Østre Toten (1880-1962), og ekteparet fikk sønnen Torleif Sangnæs (1903-77).

Lærer og kirkesanger

Han ble i 1899 ansatt som førstelærer i Smitborg skolekrets i Østre Toten, og i 1904 ble han også kirkesanger i Balke kirke.

Familien bodde først i lærerboligen på Smitborg skole. I 1910 fikk Leif Sangnæs skilt ut eiendommen Sole fra Vester-Balke, og familien bosatte seg muligens der.

Ungdomslagsarbeid

Sangnæs-familiens ruvende bautastein på Balke kirkegard.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Rundt 1900 var Sangnæs en viktig person i ungdomslagsmiljøet i Østre Toten. Han var formann for ungdomslaget Framover i Østre Toten og satt i tillegg som styremedlem i Fylkeslaget Uppland.

I 1902 hadde fylkeslaget stevne på FolkvangHadeland, og deltakerne fra Toten reiste med tog på den nybygde Gjøvik- og Skreiabanen. I «Upplands» 25-årsberetning er det gjengitt et utdrag fra Sangnæs' tale før de skulle gå om bord:

Nå venter vi at de oppfører dere slik at hallendinga itte sier at det er den fyrste nautesendinga frå Toten som kjem.

Dette skal ha vært første gangen det gikk persontog fra Toten til Hadeland.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker