Justérvesenet var ansvarlig for at byens måle- og veieredskaper var i samsvar med gjeldende bestemmelser og autoriserte disse redskapene gjennom sitt stempel. En fastere ordning av justérvesenet fant først sted under Christian V i 1690-årene. Justérvesenet var underlagt magistratens (se dette) kontroll. (Jamfør måler og veier.)
I middelalderen var det lagtingene som skulle ha det hele og fulle ansvar for at det ble brukt riktige mål og vekter. Lagmannen sammen med et utvalg av bøndene skulle føre tilsyn med standardmålene, og sysselmannen hadde å rette seg etter disse. Dette ser også ut til å ha vært praksis på 1300-tallet. Vi vet ellers lite om praksis senere i middelalderen og i hundreåret etter reformasjonen. Landsloven bestemte også at det skulle være ens mål for hele landet, noe som trolig aldri ble gjennomført. (Landsloven VIII,29.) S.I.
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.