Lilla Odd

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lilla Odd (født 10. august 1878 i Trysil, død 1950) var fotograf. Sammen med sin mann Arne Odd holdt hun mye til på hytta på Kvernbuseter i Heidal fra 1910 til hun døde i 1950. Fra mannen døde i 1934 bodde hun alene på hytta både vinter og sommer. Hun hadde alltid med seg et lite kamera og fotograferte folk og gårder, dyr, naturen osv. Etter at hun døde ble hytta overtatt av en slektning. Blant de ting hun etterlot seg var en stor samling av filmer som hun i årenes løp hadde samlet etter all sin fotografering. Slektningen ville helst kvitte seg med denne samlingen, men lot Trygve Brobakken plukke ut de filmene han anså brukbare for senere kopiering, da han visste at han hadde stor interesse for dette. Bildene er presentert i en serie i avisen Dagningen rundt 1983.

I folketellinga 1910 er ekteparet ført på adressa Edvard Storms gate 3 i Kristiania. De bodde sammen med Arne Odds søster Sigrid Odd, som var «fotografisk copiererske», og Sigrid og Arnes bestemor.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Lilla Odd er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.