Lin

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lin (linum usitatissimum) på Norsk Folkemuseum.
Foto: Olve Utne (2008).
Lin (linum usitatissimum) på Norsk Folkemuseum.
Foto: Olve Utne (2008).

Lin (latin linum) er ei planteslekt i linfamilien, der kulturplantene (linum usitatissimum) dyrkes som nytteplanter. Linplanta har fibre som gjør den egna til å lage tekstiler og næringsrike, oljeholdige frø. Lin er blant de eldste nytteplantene som ikke brukes til mat. En kjenner til lindyrking i Egypt fra for mer enn 5000 år siden, og i Norge har en funnet sikre tegn på lindyrking ved en boplass i Hordaland datert til 300-tallet. Planta nevnes også i Edda.

Det dyrkes to hovedtyper av lin: Såkalt «spinnelin» med lange fibre egna for tekstilproduksjon, og «frølin» som gir gode frøavlinger. Det finnes også en viltvoksende variant i Norge, vill-lin.

Linfibrene har, om de behandles rikig, en flott glans som gjør lintekstiler attraktive. Fibrene har høyere strekkstyrke enn bomull, og styrken øker når fibrene blir våte. De er lite elastiske, og lin krøller derfor lett. Fibrene suger vann bedre enn bomull, og lin er derfor egna til håndklær. Andre vanlige bruksområder er bordduker, servietter og lommetørklær. Det lages også klær av lin.

Galleri

Kilder