Lokalhistoriewiki-samtale:Markedsføringsplan 2009-2010

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Forskningsmiljøet, wikien og syntesen

En kjapp kommentar ang. markedsføring overfor universitets- og høgskolemiljøene: En syntese trenger vel ikke nødvendigvis være en større, sammenhengende framstilling. Er ikke Kåre Lundens drøfting av Grotten et eksempel på en syntese, sjøl om den omhandler et svært snevert geografisk sted, og i tillegg er en ganske kort fortelling? Nevner dette, da også de tilsynelatende ubetydelige og encyklopediske artiklene har stort forbedringspotensiale. I stedet for "Så skjedde det, og så skjedde det" kan også en artikkel om f.eks. en bedrift gjøres mer faglig interessant. At Gjøvik Meieri flytta fra sentrum til forstadsstrøket Viken rundt 1950, må forklares, settes inn i en sammenheng. At vi skal ha like store syntetiserende ambisjoner som Lundens Grotten-artikkel hele tida, er vel urealistisk, men vi må ha noe å strekke oss mot. Og da kan også universitetsmiljøet finne wikien mer interessant.--Trond Nygård (Kallrustad) 13. aug 2009 kl. 13:00 (CEST)

Jeg er enig i at syntese og synteseambisjoner bør være et gradert begrep - slik Knut Kjeldstadli argumenterer for - det vil si at vi trenger et begrep som kan operere på flere nivåer. Saken er vel at vi faktisk også trenger artikler som har ulik syntetiserende ambisjon eller ulike sjangermessig tilknytning for å kunne tiltrekke oss fagfolks interesse. Litt klarere: Vi trenger artikler som er reint beskrivende og faktaorienterte, det vil si artikler som gir en helt nøktern og beskrivende introduksjon til et tema, for eksempel avholdsbevegelsen som lokalhistorisk tema. Videre trenger vi artikler som i større grad drøfter avholdsbevegelsen som forskningsfelt, i relasjon til framveksten av organisasjonssamfunnet eller som politisk og ideologisk mobiliseringsfaktor på lokalt nivå. Og endelig trenger vi artikler som kanskje kan være med på å betrakte avholdsbevegelsen med nye og i alle fall nyere faglige briller - for eksempel fra et mikrohistoriske perspektiv, eller med vekt på bevegelsens symbolspråk eller begrepsbruk osv. Jeg tror det er mengden, summen og helheten av artikler på alle disse ulike nivåene som til sammen kan være med på å få fagfolk interessert i wikien. Et annet spørsmål er hvordan vi kan organisere wikien slik at den kan ivareta alle disse behovene og de ulike nivåene av faglighet.--Ola Alsvik 24. aug 2009 kl. 11:32 (CEST) +



Kommentar til NLIs markedsføringsplan

Ola Alsvik skriver i NLIs markedsføringsplan at ”det kanskje er rimelig å vurdere om hele eller deler av skoleverket kan være en femte hovedmålgruppe.” Med den store data-/internettbruken i skolen er det naturlig at skoleverket inkluderes som målgruppe i planen. Derimot er jeg helt enig med Alsvik i at wikien ikke skal bli ”en arena for eksperimenterende elevarbeid”. Wiki-tekstene må skrives av fagfolk med ulik bakgrunn.

NLI bør oppfordre skoleverket til å benytte lokalhistoriewiki.no som en læringsressurs både i historie og andre samfunnsfag. Grunnen er at lærestoff om lokalsamfunnet aldri før har vært så lett tilgjengelig for elever og lærere. De fleste skoler her i landet har internettilknytning i klasserommet, og ved svært mange skoler har hver elev sin bærbare PC. I tillegg er PC’er tilgjengelige i de fleste hjem og brukes i forbindelse med lekselesing. På denne måten når den lokale historien fram til kommende generasjoner som på en lettvin måte kan skaffe seg kunnskaper om samfunnet de vokser opp i.

Når lokalhistoriewiki.no skal markedsføres overfor skolen, er det ikke nok å sende den nye brosjyren til skolene, til skoleetatene i kommuner og fylkeskommuner, til fagseksjoner ved skolene, til Utdanningsdirektoratet eller til andre som har ansvar for undervisning. Gjennom skolemyndighetenes kanaler bør NLI presentere en kurspakke for lærere. Siden inngangsterskelen til lokalhistoriewiki.no er lav, og nettestedet er lett å bruke, mener jeg det er nok med et relativt kort kurs for å kunne bruke nettstedet. Dette tror jeg også vil hindre at wikien ikke vil skape motstand mot enda et nytt element som vil inn i skolen.

Det finnes lærere i skoleverket med solid bakgrunn både i historie og andre samfunnsfag, Mange kjenner til hvordan denne typen lærestoff kan integreres i undervisningen, og de bør ”fanges opp” og benyttes som kursholdere.

At Landslaget for lokalhistorie i skolen er lagt ned, mener jeg ikke er en indikasjon på at interessen for bruk av lokalhistorie i samfunnsfagundervisningen er dalende. Heller ikke kan de nye læreplanene skyldes for avviklingen. Implisitt i læreplanene ligger nemlig bruk av lokalt lærestoff. Påvirkningen av det globale har heller ikke skjøvet lokalsamfunnet til side i undervisningen. Tvert imot spørres det etter kjennskap til lokalsamfunnet når det globale presser på.

Mulighetene for å nå fram til skolen med lokalsamfunnets historie har aldri vært større. Derfor bør skoleverket ”være en femte hovedmålgruppe” i markedsføringsplanen.--Nsvage [] 23. aug 2009 kl. 19:03 (CEST)

Takk for nyttig korrektiv, når dette kommer fra en "skolemann" får det naturligvis ekstra tyngde. Jeg skjønner at jeg har lagt for stor vekt på at Landslaget for lokalhistorie i skolen er blitt avviklet. Jeg vil forandre planen på dette punktet i tråd med det du skriver. Kanskje kan det være nyttig å ta kontakt med HIFOs skoleseksjon for å undersøke mulighetene for samarbeid litt nærmere. Vi leger gjerne en kurspakke, men jeg tror kanskje det er mest fruktbart å gjøre dette i samarbeid med representanter for skolen. Hva tror dere om det?--Ola Alsvik 24. aug 2009 kl. 11:54 (CEST)
Jeg mener det vil være naturlig at NLI utarbeider en kurspakke for skolen sammen med HIFOs skoleseksjon.--Nsvage [] 2. sep 2009 kl. 09:38 (CEST)
En liten tanke herfra, hva med samarbeide med f.eks. Norsk Kulturarv som også jobber innenfor skoleverket om jeg ikke husker feil. De har blant annet rydd et kulturminne tror jeg, og jeg mener at de og har kjørt andre opplegg. Samarbeide kan også sørge for at lærere og andre lettere kan si ja fordi de får litt færre folk/institusjoner å forholde seg til. Wikien kan også være publiserings- og bevaringssted i denne sammenheng? Slik kan det elevene forbereder avsluttes med publisering f.eks. Hva med å prøve å samle Norge til et rike innenfor wikiens romslige rammer lokalhistorisk sett? Siri Johannessen (Siri J) 2. sep 2009 kl. 09:50 (CEST)