Lomma (elv)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Lommedalselva»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Lomma ved Bærums Verk.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

Lomma (Lommedalselva) er et vassdrag med en lengde på ca. 30 km. som renner fra området ved Kapiteltjern (496 moh.) øst for Gyrihaugen på Krokskogen i Buskerud, til åmøtet ved Vøyenenga. Hovedtilsigene er Store og Lille Lomma, Tverrelva, Vesleelva, Burudvannsbekken (Burudelva) og Einebekken. Det to sistnevnte regnes som grense mellom Lommedalen og Bærums Verk.

Lomma renner gjennom Lommedalen, forbi Bærums Verk og går ved Vøyenenga sammen med Isielva til Sandvikselva til Sandviksvassdraget, som renner ut i Oslofjorden ved Sandvika.

Vassdraget har flere mindre fossefall som har gitt kraft til kverner og møller, sager, jernverk og mindre kraftstasjoner, størst av disse er Spikerbrukfallet kraftstasjon.

Vannene Trehørningen (i Hole kommune), Byvann, Småvann og Aurevann inngår i Bærums drikkevannsforsyning. Fra Søndre Heggelivann i Lysakervassdraget overføres vann til Trehørningen gjennom en ca 2,5 km lang tunnel. Trehørningsdammen brast i 1808, dette førte til store skader nedover vassdraget, særlig på Bærums Verk.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Lomma (elv) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.