M/S «Henrik Ibsen»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Henrik Ibsen»
Kjeldal sluse.jpg
M/S «Henrik Ibsen» ved Kjeldal sluse i 2012
Egennavn: «Henrik Ibsen»
Andre navn: «Styrsö» til 1992
Båttype Lokalrutebåt
Materiale Stål
Lengde 101,35 fot
Største bredde 21,16 fot
Bruttotonnasje 186
Byggeår 1907
Båtbygger: Eriksberg Mek. Verk. A/B, Göteborg, Sverige
Framdriftsmidler: Opprinnelig damp
fra 1952: dieselmotor
Motortype B&W Alpha 406 FLO diesel
Kommune Skien kommune

M/S «Henrik Ibsen» er et veteranskip som daglig trafikkerer Telemarkskanalen fra medio mai til ultimo september. Skipet er opprinnelig bygget som dampskip ved Eriksberg Mekaniske Verkstad i Göteborg i 1907 av Styrsö Bolaget.

Fartøyet het opprinnelig tidligere DS «Styrsö», gikk opprinnelig i rutetrafikk i Göteborg-skjærgården fra 1907 og helt frem til 1960. 31. mai 1979 gikk fartøyet på grunn i Rivöfjorden på vei mot Uddevalla, og ble da tatt ut av trafikk for reparasjoner.

Fartøyet gikk som charterbåt i Sverige inntil 1991, og ble 12. november 1992 kjøpt til bruk i Telemarkskanalen i forbindelse med kanalens 100-årsjubileum. Fartøyet ble året etter bygget om ved Knardalstrand Slip & Verft og ytterligere tilpasset kanaltrafikk, og omdøpt til MS «Henrik Ibsen» etter det tidligere dampskipet DS «Henrik Ibsen» som gikk i trafikk på Telemarkskanalen fra 1907 til 1917.

Fra 1992 til 2009 var skipet eid og drevet av Skien Dalen Skipsselskap. Etter 2008-sesongen gikk skipet i opplag på grunn av skader og slitasje. Året etter overtok dagens eier Telemarkskanalen Skipsselskap AS ved Thor Morten Halvorsen, eier av Dalen hotell. Oppgradering av skipet ble igangsatt og deler av skrog og drivverk ble først renovert på Hansen & Arntzens verft i Stathelle. Deretter gikk skipet til Fjærholmen trebåtbyggeri og båtbygger Geir Røvik ved Tønsberg for overhaling og oppgradering, med blant annet nye dekk, styrhus, toaletter og innredning, samt nytt elektrisk utstyr. Engelsviken Verft fikk kontrakten for oppgradering og installasjon av nytt sikkerhets- og redningsutstyr.

Vintersesongen ligger skipet i Oslo som markedskontor for Dalen hotell og eierrederiet Telemarkskanalen Skipsselskap A/S.

Kilder