Magnus Storsween

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Magnus Storsween (født 20. november 1890 i Trysil, død 1. desember 1951) var handelsskolebestyrer i Hamar.

Han var sønn av Per Persen og Helga Persdatter Storsveen som bodde på småbruket Haugen på Grøndalen i Trysil. Han hadde ti søsken og var selv den sjette i rekken av ialt elleve barn.

Magnus endret trolig på et tidspunkt sitt etternavn fra Storsveen til Storsween med w som bokstav som nummer seks. Mest trolig var dette forsøk på en "fortyskning", ettersom han var ihuga NS-mann, ikke minst under krigen. Da tenårene var over, ble han innrullert på underoffiserskoleFredriksten festning. Han skal ha tatt handelshøyskole i Frankrike. Etter fullført utdannelse hadde han en omflakkende karriere som anleggskontorist ved Dovrebanen, laborantRjukan, kjemiassistent i Frankrike, anleggskasserer i Glomfjord, bokholder i Sauda, så bokholder i Centralbanken for Norge og engrosfirmaet Th. Sunde & Co.

I 1930 ble han bestyrer av den private Linderud handelsskole i Hamar. Han utga en hundresiders bok om Industri-bokholderi i 1930, og Oppgaver med veiledning i fabrikkbokholderi (2.utg. 1937, 3.utg. 1939). Han var også formann i Private handelsskolers landsforbund. I 1934 sto han på 10. plass på Nasjonal Samlings liste ved kommunevalget, og i 1936 sto han på 5. plass NS-lista til stortingsvalget.

Magnus fikk en dom på tre år under under landssvikoppgjøret etter krigen, i hovedsak for propagandavirksomhet.

Han døde 1. desember 1951, og fikk en katolsk gravferd fra St. Torfinns kirke i Hamar. Gravleggelsen skjedde seinere, på familiegravstedet i Trysil.

Kilder

Eksterne lenker