Majorstuhuset

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Majorstuhuset
Foto: Chris Nyborg (2013).
Bygningen som nyoppført, sett fra sør.
Foto: Sigurd Gran/Nasjonalbiblioteket (1930–1934).
Bygningen sett fra plattformen for vestgående baner på Majorstuen stasjon, Hotel Espanande i sørfløyen til høyre.

Majorstuhuset er en større forretningsgård på Majorstuen med adresse Kirkeveien 64 (den midtre og sørlige fløyen) og Valkyriegata 8 (den nordlige fløyen).

Bygningen

Bygningen er oppført i nyklassisisme i perioden 1928 til 1932 og ble tatt i bruk fra 1930, arkitekter er Bredo Berntsen og Kristofer Lange. Byggherre og entreprenør var Brødrene Johnsen AS, med Karl W. «Store-Kal» Johnsen i spissen, og gården eies fortsatt av familien gjennom et eiendomselskap.

Den opprinnelige Majorstuen sto omtrent hvor den sørllige fløyen er, og dette er markert med blå plakett.

Bygningen hadde opprinnelig med et seksetasjes midtparti og to fireetasjes fløyer, men midtfløyen ble i 1957 påbygd med en etasje, arkitekt for denne var Lange.

Bygningen er kommunalt listeført til bevaring.

Vestibylen

Gjennom nordfløyen er det inngang til Majorstuen stasjon, knutepunkt på T-banen. Her var det tidligere en vestibyle som var en kombinert gjennomgang og venterom med billettsalg.

Denne ble senere ombygget til dagens utforming med større kiosk og blomsterbutikk, senere et serveringssted på den ene siden og en Narvesen-butikk på den andre, slik at passasjen gjennom bygningen til stasjonsområdet ble en smal gang. Arkitekt for denne ombyggingen var Kristin Jarmund A/S.

Brukere

Philips hadde sitt hovedkvarter her fram til nybygget i Sørkedalsveien sto ferdig i 1958. Fra 1962 administrasjonskontorer for Holmenkolbanen, senere for Oslo Sporveier. Hotel Esplanade holdt til i sørfløyen fram til rundt 1950, dette ble drevet av Eva Elisabeth Reimers (1901-1987), arkitekt Arnstein Arnebergs kone.

Tobakksforretningen Majoren på hjørnet Kirkeveien/Valkyriegata har vært der siden bygningen var ny, og startet og drevet av Bias Bernhoft, senere av hans datter Unni. Også bakeriet og konditoriet Samson har ligget der siden bygningen var ny, lokalene er registert i Fortidsminneforeningens interiørregister.

Andre større/kjente leietakere har vært Kreditkassen og Vinmonopolet.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.92931° N 10.71553° Ø