Marianne Sandvik (1995–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Marianne Sandvik 16 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)

Marianne Sandvik født 14. mars 1995, døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. Hun var en av AUF-erne fra Stavanger som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Hun var i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien på Utøya.

Hun ble medlem av AUF kun åtte måneder før sommerleiren. Hun skulle begynne på Helse og sosialfag på Jåttå videregående skole høsten 2011. Sandvik brant for verdiene rettferdighet, solidaritet og likeverd og hun beskrives som ei fantastisk jente med en unik omtanke for alt og alle rundt seg.

Bisettelsen

Sandvik ble bisatt fra en fullsatt Stavanger domkirke torsdag 4. august 2011. Kirka rommer 700 personer, og kommunen hadde sørga for lydoverføring for flere tusen som ikke fikk plass inne.

Prest i AP-veteran Kian Reme forrettet der både Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland (H), leder i Rogaland AUF, Andreas Bjelland Eriksen, og faren Gaute Sandvik talte. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland talte også. Hun sa bl.a.

– Jeg mener at sinne hører hjemme i en normal sorgreaksjon, det er en del av det man har lov til å føle. Det er en del av fortvilelsen og sorgen. Da kan man ikke late som det ikke er der.

Og videre

Vi må jobbe for de verdiene Marianne stod for. – Det forplikter oss alle.

Sa hun før hun lyste fred over Marianne Sandviks minne.

Etter familiens ønske ble kista brakt til Hundvåg for privat jordfestelse og minnesamvær.

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Marianne Sandvik til minne

Marianne Sandvik fra Hundvåg i Stavanger var bare 16 år da hun mistet livet på Utøya. Hennes godhet måtte gi tapt i møtet med ondskap. Nå skal vi sammen arbeide for et samfunn med mer godhet, og ordene fra en annen AUF-jente skal vise oss vei: ”Når en mann kan forårsake så mye ondt – tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen.” Dere som stod Marianne nærmest, skal vite at dere har vår inderligste medfølelse.

Marianne var nummer fire i en søskenflokk på fem. Det er bare et halvt år siden hun meldte seg inn i Stavanger AUF. Ifølge Mariannes far hadde hun bare hatt gode opplevelser i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon. Hun trivdes i AUF og var blant annet med på en felles utflukt til Prekestolhytten tidligere i år.

Marianne Sandvik hadde stor omsorg for andre mennesker. Hun var opptatt av å bekjempe urettferdighet. Til høsten skulle hun begynne på Helse- og sosialfag på Jåttå videregående skole, et valg som sto godt til personligheten og interessene hennes. Hun ble oppfattet som en omtenksom, rolig og stø person som alltid stilte opp for andre. Derfor ble også så mange glad i den unge jenta.

Det er så urettferdig og uendelig trist at Mariannes liv og drømmer ble så brutalt stoppet. Våre tanker går i dag til Mariannes nærmeste familie og venner som har opplevd en tragedie vi knapt kan fatte, langt mindre forstå.

Marianne og de andre på Utøya trodde på styrken i å stå sammen. I fellesskap ville de gjøre Norge og verden til et bedre sted. De sto sammen for rettferdighet og solidaritet, for likeverd og mot rasisme. Det prøvde noen å ta fra oss, men aldri har vi stått mer sammen enn vi gjør i dag. Aldri har vi kjent et slikt samhold. Med dette samholdet skal vi fortsette å kjempe for verdiene som er så viktige for hele Norge. Da hedrer vi også de som falt. Deres engasjement skal ikke bli glemt. Det skal inspirere oss andre.

Vi lyser fred over Marianne Sandviks minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [1]

Minnesteder

Monument av Nico Widerberg donert til kommuner med ofre

Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg, og er laga i Iddefjord-granitt. De er produsert av Skjeberg-bedriften Johansen Monumenthuggeri i Sarpsborg, og er donert av en anonym giver. Minnesmerkene er påført datoen 2207 2011 og deler av et nyskrevet dikt av Lars Saabye-Christensen.

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre alle 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedet på Utøyakaia.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Sandvik sin minneboktekst lyder:

Marianne hadde bare vært medlem av AUF i 8 måneder da hun vare på sin første Utøya leir og det meningsløse skjede. Men, Mariannes liv var fylt med mening og glede.

Marianne var ei positiv jente som alltid sa ja og stilte opp for alle enten det var mennesker eller dyr. Hun hadde en gryende interesse for politikk og hadde i lang tid sett frem til leiren på Utøya. Hun var særlig opptatt av de unge og de eldre sine rettigheter og forhold i hverdagen. Hennes drøm var å starte et sted hvor vanskeligstilte ungdommer kunne komme sammen å diskutere sine ideer og tanker om alt. Det var derfor et naturlig valg for henne å starte utdanning innen Helse og sosialfag fra høsten 2011.

Mariannes hobbyer var å trene, gå turer, spesielt med hunden hun var så glad i, Mimmi. Hun var også en lesehest og brukte mye tid på bøker. Hun hadde stor omsorg for absolutt alle i familien og for vennekretsen sin. Hun var foreldrenes solstråle og det var aldri nei i hennes munn når noe skulle gjøres. Marianne var nr. fire i en søskenflokk på fem. Hun hadde storebrødrene Aleksander og Espen, storesøster Ann Helen og lillesøster/venninne Malin.

Marianne er i våre tanker hele tiden og hennes minne er godt bevart for evig i våre hjerter.

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.

Kilder og litteratur

  • Find a grave: Marianne Sandvik. [1]
  • Jacobsen, Øyvind: «Det var utrolig mye godhet i henne., og hun viste en enorm omtanke for folk rundt seg.» Rogalands Avis, fredag 29. juli 2011, forsiden. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Jacobsen, Øyvind: – Så varm, så omtenksom. 16 vår, men etterlot seg sterke inntrykk. Rogalands Avis, fredag 29. juli 2011, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Minnebilag. Minneord skrevet av pårørende, venner, kolleger og partifeller om terrorofrene. VG 08.08.2011, eget bilag, s. 64-96. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021