Munch brygge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Må ikke forveksles med parkområdet Inger Munchs brygge sør for museet.
Munch brygge til venstre og det nye Munchmuseet til høyre. Bebyggelsen på Sørengautstikkeren i bakgrunnen.
Foto: Premeditated (2019).
Parti fra Operagata, sett vestover fra området ved gatetunet/lekeplassen ved hjørnet med Munch brygge til venstre, Den norske opera & ballett bak, midt i bildet.
Foto: Pål Giørtz (2022).

Munch brygge er et boligkvarter bygget i perioden januar 2017 til 2019 som ligger til adresser til Operagata og Tomtekaia (28-32).

Det ligger på Paulsenkaia, mellom Den Norske Opera & Ballett og det nye Munchmuseet. Prosjektet har et brutto areal på 24 500 kvadratmeter og består av fire boligblokker på seks etasjer delt i to kvartaler med i alt 156 leiligheter av et gatetun som er en skrå diagonal gate som har fått navnet Køla-Pålsens gatetun. Denne sikrer siktlinjer mellom Bjørvika, Sørenga og Ekebergåsen.

I første etasje er det rundt 3.400 kvadratmeter med næringsarealer, hovedsakelig serveringssteder, men også en barnehage. Bygningene har felles takterrasser.

Boligprosjektet er tegnet av Lund + Slaatto Arkitekter med Paulsenkaia Bolig (Stor-Oslo Eiendom) som byggherre, og fikk Oslo bys arkitekturpris i 2019. I begrunnelsen heter det at: «Prosjektet sees som et kritisk innspill til strategier for byutvikling og utfordrer dagens retningslinjer for området når det gjelder definisjonen av en urban bebyggelse i plassering, volumbearbeiding og fargevalg. Blant annet ved bruk av integrerte skråstilte balkonger som danner fasadesjiktet, ved å differensiere høyder mot gateplanet og ved å trekke store deler av fasaden helt ned til gateplan.»

Kilder


Koordinater: 59.90695° N 10.75621° Ø