Bjørvika

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Bjørvika (Oslo)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
«Bjørvika» har flere betydninger.
Operaen i Bjørvika
Foto: Liv Bjørnhaug Johansen (2010).

Bjørvika (norrønt Bœjarvík, «Byvika») er ei vik i Oslo, mellom Gamlebyen, Akersneset og Grønland. Navnet brukes også på landområdene som har bygd seg opp innerst i vika siden middelalderen. Bjørvikautstikkeren og sjøområdet ligger i Oslo sentrum, mens resten av Bjørvika ligger i Bydel Gamle Oslo

Området har lenge vært preget av Oslo S, industri og en stor trafikkmaskin, men i 2007 ble Den norske Opera det viktigste landemerket i Bjørvika, og det er satt i gang flere prosjekter for å endre Bjørvika til et nærings- og boligområde blant annet ved å legge Europavei 18 i tunnel.

Det store prosjektet Barcode medførte bygging av 12 høyhus øst for Oslo S i perioden 2006-16.

Grunnsteinen til det nye Munchmuseet ble offisielt lagt ned 14. oktober 2016 og museet åpnet 22. oktober 2021, med adressen Edvard Munchs plass 1.

Historie

Kartet fra 1917 viser at sjøen dengang gikk nesten opp til Østbanen.

Bjørvika var tidligere en del av havna i Oslo. Man har mot øst gjenskapt en del av strandlinja fra middelalderen inn mot Middelalderparken. Mot nord markerer gatene Grønland og Grønlandsleiret den gamle strandlinja, og dermed grensa til Bjørvika, og i vest gikk strandlinja omtrent ved Dronningens gate.

I 1161 falt Inge Krokrygg i et slag på isen i Bjørvika. Det sto også et slag der i 1200. Isen ble senere brukt til fredeligere aktiviteter. Det var blant annet travløp der fram til slutten av 1800-tallet

Utfyllingen av Bjørvika gikk gradvis. Helt fram til etterkrigstida gikk sjøen nesten inn til Østbanen. Jernbanetorget, Oslo S, Vaterland, deler av Grønland og de tidligere kaiområdene sør for jernbanesporene ligger på fyllmasser.

Da trafikkmaskinen ved Bispelokket ble bygd på 1960-tallet ble Bjørvika et viktig trafikknutepunkt hvor E18 og riksvei 4 møttes. Bispelokket ble stengt i oktober 2011 i forbindelse med byutviklingen i området, og avenyen Dronning Eufemias gate ble lagt i samme trase gjennom rådet hvor E18 gikk før byggingen av senketunnelen.

Galleri

Litteratur

Koordinater: 59.90683° N 10.75012° Ø