Den nederlandske krigskirkegården i Oslo

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Nederlands ereveld te Oslo»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Den nederlandske krigskirkegården i Oslo.
Foto: Chris Nyborg (2014).
Klaas den Heijer var en sjømann som døde i eksplosjonen på Vågen i 1944.
Foto: Chris Nyborg (2015).

Den nederlandske krigskirkegården i Oslo, også kalt «den nederlandske æreskirkegården», er et område på Vestre gravlund i Oslo, like ved Volvat. Hvert år arrangerer den nederlandske ambassadøren en minneseremoni her 4. mai, minnedagen for de døde (ned.: dodenherdenking).

De gravlagte er nederlandske borgere som døde i Norge, Sverige og Finland under annen verdenskrig og graver ble også flyttet hit fra andre steder. Blant de gravlagte er en flybesetning på fire fra den nederlandske marinens flyvåpens (MLD) 320. skvadron som gikk ned ved Lista fyr, to tvangsarbeidende sjøfolk som omkom i eksplosjonen på Vågen, to sjøfolk som var mannskap på handelsskip i konvoien PQ-13 fra Loch Ewe til Murmansk, og motstandsfolk og jøder som Sveriges Røde Kors og Folke Bernadotte hentet ut fra konsentrasjonsleire. De som De hvite bussene hentet ut ble sendt til Sverige for å komme seg, men av disse kom fem menn og en kvinne som unnslapp Neuengamme ved Hamburg aldri hjem. Den yngste som er gravlagt her hadde fylt 14, den eldste 54.

Sentralt på gravfeltet står en bronseskulptur av den rotterdamske billedhuggeren Cor van Kralingen (1908–1977), gitt av det nederlandske krigsgravforbundet i den Haag. Den ble avduket av en av de falnes pårørende 3. september 1957 og tilstede var blant annet pårørende, den nederlandske forening, de nederlandske ambassadørene i Oslo (M.P.M. van Karnebeek) og Stockholm, forsvarsminister Nils Handal, ordfører Rolf Stranger, varaordfører Toralv Øksnevad. I tillegg var forsvarsgrenene og flere departementer representert.

Skulpturen er en to meter høy kopi av van Kralingens «De vallende man», som viser en mann som faller idet han henrettes. Den tre meter høye originalen står på Algemene Begraafplaats Crooswijk i Rotterdam, mens mindre skulpturer er plassert på ti nederlandske krigskirkegårder. Denne spesifikke skulpturen har inskripsjonen:

«Ter nagedachtenis
aan de nederlandse
oorlogsslachtoffers
1940 — 1945»[1]

Antallet graver spriker avhengig av hvilket nettsted en besøker; det nederlandske krigsgravforbunder angir 23, Kulturdepartementets høringsnotat «Vedlikehold av krigsgraver i Norge» fra 2014 angir 54 på side 6 (noe som stemmer dersom en tar med nederlendere begravet på andre (krigs)kirkegårder), på Falstadsenterets nettsted krigsgraver.no finnes ingen mens digitalt museum i sammenheng med omtale av skulpturen angir at det er 36 graver for 37 falne akkurat som det nederlandske nettstedet online-begraafplaatsen.nl gjør.

Flybesetninger

Flere fly har hatt trefninger ved Lista fyr, men bare «Makassar» har hele bemanningen samlet her. Under et angrep på det tyske handelsskipet D/S «Troyburg» ved Farsund 25. august 1941[2] ble tre Hudsonfly fra 320. skvadron skutt ned. «Moesi», «Waalhaven» og «Islawreker» hadde totalt 12 besetningsmedlemmer om bord, av disse ble bare matros 1. klasse, Ary Antoon Recourt (27 år) fra Den Helder i Noord-Holland funnet og begravet her. De andre fikk trolig en sjømannsgrav.

12 dager tidligere, 18. august, hadde et Lockheed Hudson Mk.III (serienummer T9413(N), kallenavn «Ockenburg») blitt skutt ned i samme område. Bemanningen på fem forble trolig i sjøen.

«Makassar»s bemanning

Flyet var et Lockheed Hudson Mk III, serienummer V9036(O) fra 320. skvadron i den nederlandske marinens flyvåpen, under RAF Coastal Command. Det var stasjonert på RAF-basen Leuchars i Fife, Skottland. Flyet var en gave fra befolkningen i Nederlandsk-India, derav navnet. Det vendte ikke tilbake fra patrulje langs norskekysten og skal ha gått ned ved Lista fyr 2. desember 1941. Bemanningen ble opprinnelig begravet på Vanse kirkegård av tyskerne, og senere flyttet hit:

  • Offiser, flyver 2. klasse Jan Dirk Dolman (30 år) fra Beusichem i Gelderland.
  • Korporal, navigatør Hendrikus Wilhelmus de Lijn (24 år) fra Amsterdam i Noord-Holland.
  • Sersjant, flytelegrafist KMR Klasinus van Tongeren (29 år) fra Kesteren i Gelderland. Tildelt Bronzen Leeuw og Distinguished Flying Medal for tidligere innsats.[3]
  • Marinesoldat 2. klasse Antoon Bom (23 år) fra Amsterdam i Noord-Holland.

Sjøfolk

Konvoi PQ-13, mars 1942.
  • 2. styrmann Hendrik Martinus Arends (40 år) fra Zaandam i Noord-Holland ombord på SS «Bateau», senket av den tyske destroyeren Z-26 29. mars 1942. Skipskaptein Johan A. Haltlid omkom også.
  • Matros/messegutt Nicolaas Cornelis Odijk (22 år) fra Vlaardingen i Zuid-Holland ombord på SS «Raceland», senket av Luftwaffe 28. mars 1942. Odijk ble funnet i Valsfjord i Tufjord (Hammerfest), og fikk dødsdatoen 17. mai 1942. Skipskaptein Sverre Brekke var også blant de døde.
D/S «Voorbode», eksploderte på havnen i Bergen 20. april 1944.
  • Matros Klaas den Heijer (22 år) fra Katwijk ved Leiden i Zuid-Holland, tvangsarbeider.
  • Fyrbøter Arie Hendrik Johannes Zwaneveld (40 år) fra Rotterdam i Zuid-Holland, tvangsarbeider.

Litteratur

Fly fra den nederlandske marines flyvåpen, 320. skvadron

Noter og referanser

  1. Note: På norsk: Til minne om de nederlandske krigsofrene 1940 — 1945
  2. Olsen 1996: 213.
  3. Omtale på onderscheidingen.nl, besøkt 9. september 2017.


Koordinater: 59.93264° N 10.70367° Ø