Nesoddmarka

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvilken retning skal vi velge? Fra stidelet på Vamyrplassen en vårdag i 2020.
Foto: Leif-Harald Ruud (2020).

Nesoddmarka er betegnelsen på det mer eller mindre sammenhengende beltet av skog og andre friområder som strekker seg sørover fra tettbebyggelsen på Nesoddtangen, avgrenset av Fylkesvei 156 i øst og Fylkesvei 157 i vest. Sørover mot kommunegrensen mot Frogn er området brutt av den tverrgående Kirkeveien som går fra Fjellstrand til Nesodden kirke, samt Midtveien som går sørover fra Fjell til Kløfta.

I nord er Nesoddmarka ekstra smal på grunn av den omkringliggende tettbebyggelsen. Denne delen av marka er turterreng for størstedelen av Nesoddens befolkning både sommer og vinter. Her er det et velutviklet nett av stier og lysløyper, og mange velger å starte turen fra Berger, Bjørnemyr eller Alværn. To gård midt inne i Nesoddmarka er et populært turmål i rimelig gangavstand og med vaffelsalg på søndager. Tilsvarende servering er det også på Høybråten gård og Tjernbråtan litt lenger sør.

Sør for Kirkeveien er Nesoddmarka i større grad preget av kulturlandskap med skiløyper på jordene vinterstid, men også store skogsområder der du kan gå langt uten å møte folk. Også denne delen av Nesoddmarka, som forøvrig strekker seg innover i Frogn kommune, er lett tilgjengelig. Mange velger å starte turen fra Nesodden kirke, Jaer eller Hasle på østsiden av halvøya, eller fra Fjell, Svestad gård og Myklerud på vestsiden.

Den isolerte beliggenheten gjør at mange ikke uten videre regner Nesoddmarka med til Oslomarka. På den annen side tilhører Nesodden kommune Oslo tettsted, og dermed er det også naturlig å la Oslomarka inkludere skogsområdene i kommunen.

Kilder