Nils Severin Økland

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Nils Severin Gregoriussen Økland (født 16. februar 1915 i Sveio) er tidligere sjøkaptein, bosatt i Rådal i Bergen. Han seilte ute i perioden 1929-1968, fra 1948 som styrmann og skipsfører.

Økland vokste opp i Sveio. I 1941 rømte han til Shetland og ble skytter i Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten. Økland var om bord da M/T Ragnhild ble torpedert i 1943; han deltok også under de alliertes invasjon av Afrika, Italia og Frankrike.

Da freden kom, begynte Økland på styrmanns- og skipperskole i Haugesund og han var på sjøen til 1968, da han ble krigspensjonist. Han har for sin innsats under krigen blitt tildelt de norske medaljene Krigsmedaljen, Deltagermedaljen, Haakon VIIs 70 årsmedalje og Forsvarsmedaljen. Fra Storbritannia har han blitt tildelt medaljene The 1939-1945 Star, The Atlantic Star, The Africa Star, The Italy Star og The Defence Medal. Han ble i 2022 utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen. Andre utmerkelser han har mottatt er Regjeringens minnemedalje og de kanadiske Camp Norway Foundation og Convoy Cup Foundation, alle i 2020.

I 2020 debuterte han som forfatter med boka Aldri gi opp. Året etter, da han var 106 år gammal, flytta han inn på Siljuslåtten sykehjem.

Kilder og litteratur

Videre lesing

  • Årseth, Arne: Hundreåringar i Vestland : Portrett av 75 hundreåringar. Utg. Studio Nordhordland. 2020. Digital versjonNettbiblioteket, s. 138-139.


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.